Deportarea etnicilor germani din Banatul Montan în fosta URSS, prilej de aducere aminte în fiecare ianuarie…

deportare 2022

Se împlinesc 77 de ani de când au fost deportați oameni nevinovați, bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, apți de muncă. Nu a contat că erau doar niște adolescenți, poate și copii de pe băncile școlii. Nici faptul că tinere mame sau bărbați în floarea vârstei de până în 45 de ani, apți de muncă, ar fi putut să-și vadă de viață în continuare. Ordinele trebuiau respectate și s-a făcut adunarea de pe întreg teritoriul României, din Transilvania, Banat, Satu Mare, Crișana, Bucovina, București și Dobrogea.

Singura lor vină, a oamenilor care urmau să fie deportați, era minoritatea din care făceau parte: minoritatea germană, împotriva cărei exista un imens val de ură…

Guvernul român a trimis la ordinul liderului sovietic Stalin etnici germani la muncă în URSS pentru presupusa co-responsabilitate pentru cel de-al Doilea Război Mondial.

Unii au fost săltați de pe stradă, alții luați din sânul familiei și apoi transportați în vagoane pentru animale, până departe, pe teritoriul actualei Ucraine (zona Donețk) și a Rusiei, în zona Munților  Ural). În realitate, au fost duși oameni și mai tineri sau mai în vârstă, până la urmă primând doar un număr. Din județul Caraș-Severin au fost deportați între 9.000 și 10.000 de etnici germani.

Nu puțini sunt cei care și-au pierdut viața din cauza condițiilor vitrege în care au fost obligați să trăiască și să muncească. Ultimii deportați s-au reîntors acasă abia la sfârșitul lunii decembrie 1949, după cinci ani de muncă depusă pentru „reconstrucția” statului sovietic. Din cei aproximativ 75.000 de deportați din România, se estimează că un număr de peste 10.000 și-au pierdut viața.

Astăzi mai trăiesc în zona de sud-vest a țării 13 foști deportați, din care 7 reșițeni și 2 persoane în Caransebeș. Câte o persoană se află în Bocșa, Orșova, Văliug și în Gărâna.

A trecut mult timp de atunci, se împlinesc 77 de ani, dar rănile au rămas la fel de adânci.

deportarea în rusia 2022

„În semn de omagiu, în fiecare an, în ultima săptămână din luna ianuarie comunitățile germane din Banatul de Munte își aduc aminte, prin intermediul unor manifestări comemorative, de începuturile deportării germanilor în fosta URSS”, a precizat Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Caraș-Severin.

Astfel, de astăzi și până la sfârșitul lunii, sunt programate o serie de acțiuni, după cum urmează:

21 – 31 ianuarie 2022, Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ Reșița:

Expoziție filatelică având ca temă „Deportarea germanilor în fosta Uniune Sovietică”, din colecția Norbert Blistyar (din Steierdorf, astăzi stabilit în Germania)

22 ianuarie 2022, ora 18.00, Kulturtreff al Forumului German din Satu Mare:

Prezentare de carte-album: Friedrich Philippi, Erwin Josef Ţigla, „Denkmäler und Gedenktafeln für die im Januar 1945 in die Sowjetunion deportierten Rumäniendeutschen = Monumente și plăci comemorative pentru germanii din România deportați în ianuarie 1945 în Uniunea Sovietică” – capitolul Transilvania de Nord apărut cu sprijinul familiei Crina și Dorin Dărăban. Cartea-album reprezintă cea de a 105-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița, publicată în anul 2020 la Editura „Banatul Montan” Reșița.

Duminica 23 ianuarie 2022, ora 10.00, au loc liturghii în bisericile catolice din Orșova, Caransebeș, Oțelu-Roșu, Dognecea, Oravița și Bocșa Montană:

Sfântă Liturghie duminicală în cadrul căreia comunitatea se roagă și pentru victimele deportării

25 ianuarie 2022, ora 16.00, Centrul German „Alexander Tietz“ Reșița, online:

Prezentare de carte în limba germană: „ORDER 7161“, o carte foto-text a autorului Marc Schroeder din Luxemburg

26 ianuarie 2022, ora 16.00, Centrul German „Alexander Tietz“ Reșița, online:

Întâlnire cu istoria. Invitat: dr. Ovidiu Laurențiu Roșu, Șef serviciu Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale. Moderator: Erwin Josef Țigla. Manifestare online în limba română

27 ianuarie 2022, ora 16.00, Centrul German „Alexander Tietz“ Reșița, online:

Întâlnire cu istoria. Invitați: dr. Anton Sterbling (Fürth / Germania) și Albert Bohn (Oppenheim / Germania). Moderator: Erwin Josef Țigla. Manifestare online în limba germană

28 – 31 ianuarie 2022, Centrul Social „Frédéric Ozanam“ Reșița:

Expoziție de artă plastică a reșițenilor Anton Ferenschütz  și Franz Binder

30 ianuarie 2022, ora 10.30, Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ Reșița:

Sfântă Liturghie duminicală în cadrul căreia comunitatea se roagă și pentru victimele deportării.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/