După ani de așteptare, deponeul de la Lupac este funcțional din 24 august, dar până acum doar patru unități administrativ-teritoriale din Caraș-Severin și două companii de colectare a deșeurilor au încheiat contracte cu procesatorul. Surprinzător, printre cele patru localități nu se regăsește niciun oraș.
În conferința de astăzi care a urmat ședinței Consiliului Județean, ultima din acest mandat de patru ani, președintele CJ a explicat cum stau lucrurile la nivel de contracte încheiate între procesator și UAT-uri.
Răspunzând la o întrebare legată de Reșița, Silviu Hurduzeu a ținut să spună: „Până în acest moment, UAT Reșița nu a solicitat așa ceva. Nu am o explicație în afara acuzelor care ni s-au adus. Probabil se așteaptă din partea UAT-urilor finalizarea contractelor, deși, până la urmă, este vorba de reducerea foarte mult a cheltuielilor. Este vorba de contractele pe care le au cu societățile care operează cu UAT-urile. Repet, nu am o explicație pentru Reșița, însă, ceea ce vă pot spune e că se puteau încheia contracte cu operatorul de la Lupac începând cu data de 24 august. A început să ducă Transal Urbis Caransebeș. Sigur, nu era obligatoriu ca acest lucru să se fi întâmplat din prima zi, dar pe parcurs ar fi putut încheia contracte orice UAT din județ”, a spus Hurduzeu.
Tariful la groapă este de 94 de lei/tonă. În cele cinci stații de transfer, unde va ajunge gunoiul menajer de la societățile ce au câștigat licitațiile de la ADI Intercom Deșeuri, tariful va fi de 200 de lei/tonă pentru că de acolo gunoiul este transportat la Lupac cu mașinile operatorului, cel care gestionează și stațiile de transfer. Acesta este motivul pentru care există această diferență. Dacă nu s-ar face acest lucru, gunoiul nu ar fi adus cu mașinile societăților ce au contracte cu ADI.