Deocamdată, doar survol deasupra Aeroportului Caransebeș! Se așteaptă permisiunea de aterizare!

explo 1000x200

Omul de afaceri lugojean Gabriel Olariu continuă investițiile în aeroportul din Caransebeș, iar Consiliul Județean Caraș-Severin l-a anunțat oficial că-l poate autoriza pentru zboruri de pasageri! 

Intrat cu doar câteva procente în acționariatul SC Aeroportul Caransebeș SA, Olariu n-a fost, poate, convingător pentru toată lumea. Acum e însă acționar majoritar, cu 74,6%, și îi invită pe reprezentanții Consiliului Județean să-i asculte intențiile, să-i vadă planul de afaceri și să vină pe aeroport, să vadă cu ochii lor ce investiții a făcut deja. Mai mult decât atât, invită administrația județeană să-și desemneze doi reprezentanți care să facă parte din Consiliul de Administrație al SC Aeroportul Caransebeș SA. „Este un obiectiv important pentru județul Caraș-Severin, pentru zona de vest, pentru dezvoltarea turismului, am văzut că se tot dorește dezvoltare. Eu am primit însă o adresă săptămâna trecută prin care am fost informat că nu dorește să discute nimeni cu mine, că singura cale de discuție este rezolvarea în judecată a proceselor care sunt și achitarea datoriilor. Noi știm că avem datorii și n-am spus niciodată că nu le plătim. Eu trebuie să plătesc acum redevență pe un teren care de ani de zile e al Ministerului de Interne. Păi de ce? Sau pe niște clădiri pe care nu le pot folosi, pentru că am cerut certificat de urbanism la Primăria Caransebeș și mi s-a spus că terenul nu e al nostru, nu e al Consiliului Județean, este al unei persoane fizice. Clădirea nu este intabulată. Cum pot să repar o clădire care nu există?!”, a precizat Gabriel Olariu.

Omul de afaceri susține că procesele pot continua mult și bine, dar că intențiile sale sunt dintre cele mai bune și nu vrea decât să fie luat în serios. A demarat procedura de autorizare, a lucrat la pistă și așteaptă sosirea comisiei de la Autoritatea Aeronautică. Reparații se fac deja și la aerogară. „Nu putem să facem lucrări semnificative. Facem pentru pista de avioane de 20 de tone, cât duce acum, pentru aerogara care există. Trebuie dotată. Am cumpărat utilaje din Germania și o să le montăm, terminăm reparațiile. O să vină Ministerul Transporturilor să autorizeze și aerogara și mergem înainte, numai că ne-ar fi plăcut să avem partener Consiliul Județean. Nu avem nevoie de niciun ban! Am văzut acum că încercăm să deschidem un punct de trecere cu bacul de la Moldova Nouă în Serbia, vrem să deschidem drumuri, foarte frumos. Dar de aeroport nu s-a menționat nimic”, a dezvăluit Olariu.

În opinia afaceristului din Lugoj, aeroportul din Arad ar putea fi un factor descurajant pentru reprezentanții Consiliului Județean. Olariu îi asigură însă că are proiecte viabile și tot ce e nevoie pentru a redeschide aeroportul și pentru a face o afacere profitabilă. Pentru toată lumea! Și asta pentru că, în maximum cinci ani, planul ar fi ca Aeroportul Caransebeș să fie unul internațional și chiar mai mult decât atât, un centru de pregătire și de cercetare în domeniul aviației. „Avem Muntele Mic unde trebuie să vină turiștii. Cu ce vin, cu trenul?! Nu mai vine nimeni cu trenul cu 30 de km/oră. Ar putea să vină la Caransebeș și de acolo să plece la Muntele Mic sau pe Semenic. Poate să meargă la Herculane, vrem să vină la Reșița nemții pentru industria de armament. Cum vin? Fac din Germania 50 de minute cu avionul și pe urmă mai fac o oră să traverseze Timișoara și încă una jumătate să ajungă la Reșița”, subliniază Gabriel Olariu importanța deschiderii aeroportului.

„Îmi doresc să găsim un mod oficial, civilizat să comunicăm, ca niște parteneri într-o afacere, care da, în trecut a avut aspecte negative, dar nu din vina mea. Că acum nu se vrea, nu înțeleg. Nu e nicio șmecherie, totul este transparent. Am adus toate utilajele necesare pentru aeroport, utilaje pe care alții le au închiriate, noi le-am cumpărat, avem personal calificat care așteaptă să ne autorizăm și să înceapă treaba. Pierdem energii pe lucruri care nu sunt constructive doar ca să ce?!”, a mai spus omul de afaceri pentru expressdebanat.ro. 

Vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionuț Popovici, îl asigură pe Gabriel Olariu că nu se opune nimeni redeschiderii aeroportului. Ba chiar îi propune ca relația cu administrația județeană să înceapă de la zero. „A fost un litigiu care s-a încheiat, dar pentru a reveni la normalitate trebuie achitate debitele, pentru că ele sunt o obligație. Pentru că vorbim despre bani publici nu cred că cineva poate renunța sub o formă sau alta la aceste sume restante din partea SC Aeroportul SA către Consiliul Județean. În altă ordine de idei, nu cred că cineva a spus vreodată că se opune dezvoltării sau investițiilor în zona aeroportului din Caransebeș. Pentru a reseta această relație, trebuie plătită redevența care a fost confirmată până la urmă și de instanță. Nu cred că se opune cineva investițiilor în Aeroportul Caransebeș atâta timp cât există un investitor serios, care respectă contractul de concesiune. Să se respecte obiectul concesiunii și să se plătească redevența. Contractul e încă în vigoare, nu-l împiedică nimeni să redeschidă aeroportul! Vă asigur de asta!”, a precizat Popovici pentru Express de Banat.