Denunțuri penale și amenzi de sute de mii de lei. În Caraș-Severin încă se exploatează angajații!

Cel puțin, asta este concluzia inspectorilor de muncă. Aceștia s-au pus serios pe controale și avertizează faptul că acestea vor continua și în perioada următoare. Prin urmare, angajatorii care își bat joc de angajați riscă să plătească amenzi serioase și dosare penale.

În luna decembrie 2015, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin a efectuat 172 controale, din care 88 în domeniul relaţiilor de muncă şi 84 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, aplicându-se în total amenzi contravenţionale în valoare de 136.000 lei.

„S-au identificat în total 22 de persoane care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă  la un  număr de patru angajatori cu domeniul de activitate: tăiere şi rindeluire lemn, pază şi protecţie, trei dintre angajatori fiind sancţionaţi cu amendă totală în valoare de 60.000 lei, iar pentru un angajator cu domeniul de activitate construcţii s-a întocmit denunţ penal, întrucât a primit la lucru 16 persoane fără forme legale de angajare”, susțin oficialii ITM Caraș-Severin.

Sancţiunile din domeniul relaţiilor de muncă, în valoare de 116.000 lei, au fost aplicate în principal pentru: primirea la muncă a persoanelor fără forme legale de angajare, nerespectarea termenelor legale privind completarea şi transmiterea datelor în Registrul electronic al salariaţilor, neînmânarea unui exemplar al contractului individual de muncă salariatului, neîntocmirea certificatului medical la angajare sau nerespectarea repausului săptămânal.