Demisia? Ce-i porcăria asta?

Eu cred că românii sunt cei mai normali oameni din lumea asta. Cei mai inventivi și mai descurcăreți când vine vorba să-și facă făcutele. Să-și rezolve copiii, nepoții, amantele, frații, rudele de gradul II, III și IV. Dacă rămân fără sare sau ulei în casă, fuga la vecini și împrumută, ceea ce e de neconceput la nemți, unde, în afară de guten morgen, guten tag ori guten abend nu schimbi altă vorbă cu vecinul de la bloc. La fel și cu banii când se termină înainte de chenzină. Sau, dacă vrea să-și angajeze pe unul dintre cei nominalizați mai sus, sună pe cutare, ăla pe altul cu foncție mai mare decât el, care la rândul său face pe dracu-n patru și rezolvă problema, că nu se știe niciodată ce-i rezervă viața.

O morișcă care se tot învârte de zeci, poate sute de ani, fără să se gripeze motorul și care dă rezultate. Nu ca la alții care se cred mai cu moț decât noi, mai corecți, mai educați, mai nu știu cum. Însă exemplele de bune practici pe care ei ni le tot dau se prind de noi ca apa de penele gâștii. Iată unul de dată recentă, povestit de un amic:

Şeful statului major al armatei spaniole, generalul Miguel Angel Villarroya, şi-a prezentat sâmbătă demisia după ce a fost acuzat că s-a vaccinat pentru COVID-19 înainte să-i vină rândul. Generalului ăstuia nu i-a cerut nimeni să demisioneze. A demisionat pentru că așa este la ei. Chiar dacă îți arde buza pentru un lucru, ai răbdare și nu te grăbi ca fata mare la măritat. Stai la coadă. Și nu pentru că ești general de Armată, ci pentru că, în general, așa stă treaba în peninsulă. Omul, educat, nu s-a apucat să se bălăcărească cu ăla care l-o dat în gât, nu s-a pus să arunce vina pe opoziția spaniolă și nici măcar nu a invocat faptul că ar avea nu știu ce responsabilități la nivel de Armată. Nu, acolo, în Spania, onoarea e onoare, ordinul e ordin și se execută, nu doar în Armată, ci și în civilie.

leader board 728 x 90 px

Mă lași cu prostiile astea? Ce a vrut să demonstreze Villarroya ăsta? Că e corect până la Dumnezeu și înapoi? Ce aia a mă-sii a făcut atât de grav? Că s-a vaccinat peste rând sau că a luat vaccinul unui amărât? Pentru atât? Ie-te, fleoșc! Păi la noi, la noi în județ și nu în altă parte, am auzit că vreo patru politicieni s-au vaccinat fără să fi fost în prima linie, dar pentru asta nu știu ca vreunul dintre ei să fi demisionat. Să ceară scuze populimii. Bă, dacă nu și-au dat alții demisiile când au fost duși la Parchet cu cătușe și mascați, de ce ar face-o ăștia cu vaccinul lor? Vorbesc de-ai noștri, nu de spanioli. Doar ca să-i auzi pe unii zicând: „Uită-te, bă, la ăsta care face pe șmecherul, să ne impresioneze, că știe că nu-i acceptă nimeni demisia”.

Și mai e ceva: dacă la noi toți ar face la fel ca Villarroya, am rămâne, bă, fără parlamentari, fără guvern, fără aia, fără ailaltă. La asta nu te-ai gândit?