Demersurile deputatului Valeria Schelean, continuate la Bruxelles!

După ce deputatul PDL, Valeria Schelean, i-a cerut premierului României, Victor Ponta, să spună public dacă Guvernul pe care îl conduce a făcut vreun efort pentru a obține fonduri pentru cei 470 angajaţi disponibilzaţi de la Ductil Steel Oțelu Roșu, eurodeputatul Marian Jean Marinescu a continuat demersul și a adresat o întrebare Comisiei Europene cu privire la acest subiect.

Îl somez pe premier să ia măsuri pentru muncitorii disponibilizați de la Ductil Steel Oțelu Roșu. Prim-ministrul României și Guvernul său nu tratează în mod egal toți muncitorii din această țară, pentru că, în timp ce unora vrea să le ofere ajutor, de soarta altora nu se preocupă. În luna aprilie 2013, 470 de angajați ai Ductil Steel Oțelu Roșu au fost anunțați că și-au pierdut locul de muncă, după ce, încă din toamna lui 2012, se aflau în șomaj tehnic. Captivi într-o zonă monoindustrială, în care locurile de muncă sunt atât de rare, acești foști angajați și-au terminat sau sunt pe cale să-și termine și ajutorul de șomaj. Unii dintre ei, având copii la școală și familii de întreținut, nu știu ce să mai facă. Vor să muncească, dar nimeni nu le dă o șansă.”, declara deputatul Valeria Schelean, într-un comunicat remis presei în 20 octombrie.

România a primit sprijin în valoare de 3,6 milioane EUR din  Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) pentru a ajuta peste 1 000 de foști salariați ai întreprinderii de produse siderurgice SC Mechel Câmpia Turzii S.A şi ai producătorului din aval SC Mechel Reparații Târgoviște SRL să își găsească noi locuri de muncă. Domnule Comisar, este posibil ca o parte din aceste fonduri să fie utilizată şi pentru alte unităţi din cadrul Grupului Mechel (e.g. Ductil Steel Oţelul Roşu ) care au fost afectate de disponibilizări masive?”, a întrebat Marian Jean Marinescu.

Faptul că suntem în plină campanie electorală nu scuză cu nimic atitudinea sfidătoare a Guvernului Ponta în raport cu miile de români care rămân zilnic fără loc de muncă şi care nu ştiu ce vor pune pe masă în ziua ce urmează. În ultimii doi ani, România practic nu a avut Guvern. Nu au luat nicio măsură care să stimuleze economia şi să producă locuri de muncă. Dimpotrivă! Taxe, impozite şi şomaj! Voi încerca alături de colegii mei să găsim o soluţie pentru muncitorii de la Ductil Steel Oțelu Roșu“,a adăugat eurodeputatul.

Scrisoare deschisă pentru Ponta

Mai mult, demersurile pentru clarificarea situației de la Ductil Steel Oțelu Roșu continuă. Deputatul PDL, Valeria Schelean, a trimis și o scrisoare deschisă premierului României.

„Vă întreb, domnule prim-ministru, dacă guvernarea dumneavoastră a făcut vreun efort pentru a obține fonduri și pentru oamenii din acest colț al României? Întreb care sunt perspectivele la care să se aștepte acești oameni, de care nimeni nu pare să fie interesat. Fonduri pentru repornirea fabricii nu par să se găsească, fonduri pentru ajutorul muncitorilor nici nu se caută. La ce să se aștepte atunci 500 de familii din Oțelu Roșu? Ce face, în mod concret, pentru ei Ministerul Muncii? Cum funcționează dialogul social în acest caz? Și, poate cel mai important, de ce ar trebui să aibă ei încredere în conducătorii lor, când pare mai mult decât evident că acești conducători i-au uitat și abandonat? Aștept răspunul clar al dumneavoastră în chestiunea fabricii Ductil Oțelu Roșu, alături de sutele de familii care depindeau de locul de muncă de aici. Aștept în plus să văd ce vrea să facă ministrul Niță, dacă, luând în calcul situația excepțională, demarează discuțiile cu proprietarii ruși și ia în calcul chiar cumpărarea fabricii și redeschiderea ei. În cazul în care se dovedește că Guvernul dumneavoastră nu a mișcat un deget pentru fabrica din Oțelu Roșu, atunci nu putem decât să facem tot ce ne stă în putere ca o guvernare incompetentă și înstrăinată de grijile oamenilor să plece cât mai repede. Pentru că Oțelu Roșu, în lipsa unor măsuri de susținere a locurilor de muncă din zonă, nu există. Dacă este adevărat că soarta a aproape 500 de familii a fost sacrificată cu nepăsare, atunci pot spune, fără să exagerez, că atât dumneavoastră, cât și întregul Cabinet nu sunteți demni de încrederea românilor și, ignorând comunități întregi, nu mai puteți nici măcar vorbi despre o altă mare unire! ”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă cabinetului Ponta de către deputatul Valeria Schelean. (P)