Degeaba ai premii Grammy dacă ele nu sunt semnate de președintele juriului de la „Amara 2022”

Ieri, mai bine zis aseară, s-a împlinit săptămâna de la concertul lui Gregory Porter la Reșița. Un eveniment mediatizat intens timp de câteva luni pe care organizatorii l-au vrut ca la carte. Normal, pe scena din Piața Prefecturii nu concerta nici taraful de la Galicea Mare, nici vioriștii de la Buriluța. Nu am să mă refer la spectatori (mulți dintre ei sosiți din Timișoara, Arad, Deva, Oradea și Cluj, ca să nu spun că printre cei prezenți au fost și suficienți snobi), și nici la atmosfera creată de vocalistul american și trupa sa de jazz, ci am să mă opresc asupra celor care, deși nu au fost prezenți la concert, au umplut Facebookul cu fel de fel de răutăți.

Ținta atacurilor – Nelu Tăiețelu, macaronarul bișnițar, valutistul nomber one al Banatului de Munte, ajuns primarul Reșiței. Sigur, nu se puteau luau de Gregory Porter, că despre ăsta nu știau mai nimic, dar de Tăiețelu, da, că e de-al nostru, din popor. Unii, după concert, pe site-ul de socializare: „Auzi, bă, tupeu de bișnițar, să-i aducă pe ăștia la Reșița. El și Hadrian se dau dăștepții pământului și pe noi ne cred proștii satului.”. Alții, în aceeași notă etno-folclorică: „Muzâcă de asta ne trebe nouă? Manele americane? Ai noștri Huță și Florinel Salamu’ de Sibiu nu mai sunt buni?”. Bă, aici trebuie să le dau dreptate. „Mamaia”, „Amara” și alte trofee mioritice nu se vor compara niciodată cu premiile Grammy ale lui Mister Gregory. Nu zic că premiile alea sunt de aruncat, dar, bă, nici să le dăm importanță mai mult decât e cazul. „Mamaia”, „Amara”, chiar și „Cerbul de aur” trezesc nostalgii și rămân în panoplia de aur a culturii noastre. Pe de altă parte, nu pot să nu remarc lipsa de strategie a lu’ Tăiețelu ăsta. Ia să-i fi adus pe Maria Pitulice și nea Ghiță Turda să-i fi pus să cânte măcar în deschiderea concertului, să fi văzut atunci puhoi de lume. Să fi încins o horă, să fi reluat un refren și mai știu eu ce.

I-am mai auzit și pe unii spunând că Tăiețelu s-a dat în stambă din primul până în ultimul minut. Că s-a îmbrățișat și s-o pupat cu toate fomeile și fetele nemăritate ieșite în cale. Carevasăzică, ce dacă nu mai e însurat, așa trebuia să facă un tată cu doi copii? Să se bâțâie tot timpul, să cânte, să danseze, să se dea în spectacol? Păi la Ponton la el e altceva, poate să stea și în cap, dar nu și la un concert ca ăsta unde ar fi trebuit să vină la costum și cravată, nu cu cămașa scoasă din pantaloni. „Vai de noi, ce a ajuns Reșița cu un primar ca ăsta!” A, era să uit, i-a plătit pe ăia cu 90.000 de euro ca să ce? Ca să nu înțelegi nimic din ce cântau în americana lor. Don primar, nu te chinui să le explici ce nu vor să audă. Nu-i interesează că aproape toată suma vine din sponsorizări.

În încheiere îți spun doar atât: Bă, nene primare, au dreptate feisbuciștii, nu te mai da mare și nu te mai chinui să le dai altceva decât au primit până acum. Dacă vrei să te pui bine cu ei, adu, frate, pe Stana, Irimică, Nicoleta, Niculina, Iosefina și Armin. Om te-ai făcut. Dacă mai bagi și un mic cu muștar, câștigi alegerile din 2024 fără să-ți faci campanie. Ascultă la mandea!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/