Decontarea navetei cadrelor didactice, ignorată de primării! „Nu țin seama de lege!”

maria zvarici
1000x100 (2) mbmr 1000x100

Deși legea prevede că primăriile trebuie să deconteze naveta cadrelor didactice, sunt administrații locale în Caraș-Severin care ignoră această obligație, chiar dacă, în cazul unora, există și decizii ale instanței.

Problema a fost semnalată de președintele Sindicatului Învățământului Preuniversitar Caraș-Severin, Maria Zvarici. Aceasta a dezvăluit, în cadrul unei ședințe recente derulată la Prefectură, că multe cadre didactice se confruntă cu refuzul primăriilor de a le deconta naveta.

„Am venit cu un memoriu legat de plata navetei personalului didactic, că, din nefericire, primăriile nu țin seama de lege, nu le interesează. Chiar dacă avem și hotărâri judecătorești, nici măcar nu le pun în aplicare. Potrivit legii, primăriile au obligația să prevadă în buget sumele necesare decontării navetei. Eu, în memoriu, am pus doar câteva dintre primăriile care nu respectă această hotărâre, dar mai sunt și altele și voi aduce o listă completă către Prefectură. Într-o țară în care legea nu se respectă, este anarhie, nu mai este democrație. Personalul din învățământ nu este motivat nici prin salarii, nici prin modul în care sunt colegii noștri tratați de guvernanți sau de Ministerul Educației, care nu este de partea noastră, din păcate.”, a declarat Maria Zvarici.

Printre primăriile cu care există astfel de probleme se numără, potrivit memoriului, Berzasca, Bocșa, Cornea și Vermeș. Nici la Carașova nu e mai bine, acolo fiind vorba despre o decizie a instanței pe care, se pare, administrația locală refuză să o respecte.

Muzeul TM

„La Carașova aveam hotărâre judecătorească privind decontarea navetei și primarului nici măcar nu i-a păsat. A trebuit să plătim un executor ca să pună în aplicare hotărârea judecătorească. (…) Se plâng că nu au bani. Noi îi credem că nu au bani, dar legea trebuie respectată așa cum e.”, susține Maria Zvarici. Liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Caraș-Severin spune că primarii preferă să aibă în școli cadre didactice din localitate, chiar dacă nu au un nivel de pregătire la fel de ridicat ca cele care fac naveta. „Primarii preferă să lucreze în unitățile școlare oameni de-ai lor, chiar dacă sunt necalificați, deși cei care fac naveta sunt calificați, oameni cu experiență, cu grade didactice. Ei vor oameni din sat, care poate sunt doar absolvenți de liceu, fără să se gândească ce prejudiciu aduc educației și pregătirii elevilor.”

În discuție a intervenit și Petru Belciu, inspectorul școlar general adjunct, care este de părere că și directorii școlilor care se confruntă cu astfel de probleme ar trebui să fie mai implicați. „Și managementul unităților de învățământ trebuie să fie mult mai atent și să aibă o colaborare cu autoritățile publice locale. (…) Primarii cred că sunt înțelegători, doar că acolo probabil sunt și alte divergențe pe care va trebui și noi să intervenim. Poate ar trebui să fie atenți și colegii noștri manageri și să rezolve amiabil, să nu ajungem chiar în instanță.”

Maria Zvarici a subliniat în final că cele mai multe probleme privind decontarea navetei cadrelor didactice sunt întâlnite în mediul rural. La polul opus au fost date ca exemple pozitive primăriile din Reșița și Caransebeș, acolo unde banii s-au plătit întotdeauna dacă directorii din școli au făcut solicitările de decontare la timp.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/