Dacă unii fug de responsabilitate, iar panica provocată de acest virus îi copleşeşte, alţii îşi fac cu prisosinţă meseria, conştienţi că acum este momentul când e nevoie mai mult ca niciodată de ei. Este cazul a trei medici din Timişoara şi unul din Reşiţa, care au fost voluntari în Italia. Aceştia s-au întors astăzi acasă, fiind aduşi de la Bucureşti cu o aeronavă MAI, după 17 zile de luptă cot la cot cu medicii italieni pentru a salva vieţi.
Au plecat din România cu dorinţa de a ajuta, dar temerile nu au lipsit, după cum chiar ei mărturisesc. Şi le-au învins însă şi s-au întors mai puternici, mai pregătiţi şi mândri că au putut să-şi practice meseria în locul unde a fost cel mult nevoie de ei.
„Ne-am întors cu o experienţă nouă, ne-am întors cu sentimente noi, ne-am întors cu temeri dispărute pe care le aveam înainte de a ne arunca în acest carusel care este lupta pe care o duc ei cu această boală nouă în momentul de faţă. Chiar dacă a încetinit puţin viteza de reacţie a acestui carusel, este încă o luptă puternică dusă mai ales în Lombardia. Am avut temeri, am ştiut cât este contagiozitatea acestei maladii. Știam cum trebuie să ne echipăm, ne-am echipat şi noi aici pentru pacienţii noştri. Dar una este să ai 10-15 pacienţi, alta este să ai un spital întreg în care sunt peste 300 de pacienţi COVID”, a declarat Ciprian Henţia, medic timişorean anestezist şi de terapie intensivă, la aterizarea pe Aeroportul „Traian Vuia” din Timişoara.
Italienii au fost luaţi pe nepregătite
Medicul spune că autorităţile din Italia colaborează foarte bine la nivel instituţional cu autorităţile europene, inclusiv cu ale noastre. Protocoalele sunt aceleaşi în Italia şi România, doar că norocul nostru a fost că am putut să le punem în aplicare înainte de a ajunge la numărul lor de cazuri. Italienii în schimb au fost luaţi pe nepregătite.
„Italienii nu cred că au greşit undeva pentru faptul că au devenit poporul cu cele mai multe victime din Europa. Pur şi simplu i-a luat pe nepregătite, cum ne-ar fi luat şi pe noi, dacă eram în locul lor. Noi avem un număr de cazuri mult mai mic pentru că am ştiut ce e de făcut. Ei nu au ştiut, nu s-au mai întâlnit cu aşa ceva”, a mai spus medicul Ciprian Henţia.
Cum a decurs o zi de lucru a unui medic român în Italia?
Medicii întorşi din Italia mărturisesc că au lucrat cot la cot cu cei italieni, în ture. În cele 17 zile de stat acolo au muncit şi 150 de ore.
„Ne-am comportat ca şi medicii italieni, în sensul că ne-am adaptat la turele lor care sunt de 12 ore, ne-am făcut o rotaţie ca să fie echilibrată prestaţia noastră acolo şi în cele 17 zile am făcut aproximativ 150 de ore. Am petrecut suficient timp în spital, cot la cot cu ei, ajutându-i şi învăţând de la ei”, a mai spus medicul Ciprian Henţia.
Cât despre familie şi prieteni, medicul a primit susţinere, chiar dacă riscurile la plecare au fost mari. Responsabilitatea a primat însă, la fel și dorinţa de a-şi practica meseria acolo unde este mai mare nevoie de el.
„Prietenii mei au fost absolut încântaţi de acest gest de solidaritate pe care toţi dintre cei care am mers acolo l-am făcut. Asta ar trebui să fie normalitate. Dacă vezi pe cineva în dificultate nu te gândeşti că dacă îi dai o mână de ajutor te îmbolnăveşti şi nu spui că «eu stau mai bine în aura mea, sunt în regulă». Nu este sănătoasă această gândire, pentru că pot fi şi eu în locul lui mâine şi atunci îmi va prinde bine acelaşi ajutor din partea altora”, a conchis medicul timişorean.
Impresionaţi de umanitatea italienilor în modul în care medicii tratează pacienţii
Corina Georgescu este un alt medic întors de pe frontul de luptă anti-COVID din Italia. Ce a impresionat-o cel mai mult acolo a fost umanitatea italienilor în modul în care medicii tratează pacienţii.
„În Italia am găsit un sistem foarte uman. În Lombardia, exact unde am lucrat noi, au o medicină foarte avansată şi un sistem foarte bun care a fost îngenunchiat temporar. Din fericire, şi-au găsit forţa să se adune. Sunt foarte organizaţi, sunt calmi şi foarte umani cu pacienţii şi cu familiile. Au foarte mult personal şi îşi permit să se ocupe de pacienţi aşa cum trebuie”, a precizat Corina Georgescu, medic ATI la Spitalul Clinic Judeţean din Timişoara.
Medicul speră ca prin exemplul său să creeze un precedent şi îi îndeamnă şi pe restul colegilor să facă voluntariat.
„Iniţial mi-a fost frică să îmi anunţ părinţii, am vrut să îi anunţ după ce plec. Bine că nu am făcut-o, pentru că s-a mediatizat tot şi ar fi aflat din presă. Au reacţionat foarte drăguţ, au spus că sunt mândri şi că mă aşteaptă acasă. Încurajez foarte mult restul colegilor care îşi doresc să facă acest tip de voluntariat. Al nostru a fost în Italia, al lor poate să fie în România în orice spital care are nevoie de ei sau în altă ţară. Un lucru este sigur. Nu mă mai tem atât de mult acum de COVID cum mă temeam înainte, când a apărut aici”, a precizat medicul Corina Georgescu.
14 zile de izolare, conform protocolului
Un alt medic întors astăzi din Italia este Ema Raluca Pascal de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa. Şi aceasta a fost impresionată de umanitatea italienilor şi spune că va pune în practică tot ceea ce a învăţat acolo, bineînţeles, după cele 14 zile de izolare, conform protocolului.
„În primul rând o să stau în izolare, conform protocolului trebuie să stau 14 zile, după care mă voi întoarce la serviciu. Lucrez la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa. A fost o experienţă pozitivă şi o să încerc să implementez lucrurile bune pe care le-am văzut în Italia. Sunt multe lucruri pe care le-am învăţat acolo. M-a impresionat umanitatea medicilor şi asistenţilor şi cum se implică ei în calitatea actului medical, cum se comportă cu pacienţii. De exemplu, am avut un pacient care era destul de depresiv la un moment dat şi, pe lângă faptul că i s-au administrat antidepresive, la cererea pacientului i s-a adus chiar şi un televizor, aceasta fiindu-i dorinţa”, a mărturisit Ema Raluca Pascal, medic specialist ATI la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa.