Declaraţia lui Marcel Vela face valuri la Timişoara. Cât câştigă de fapt poliţiştii locali?

Marcel Vela, ministrul e Interne, susţine că trebuie să existe o delimitare clară între poliţia naţională şi cea locală. Într-o intervenţie la un post național de televiziune, Vela a dat exemplu Timişoara şi a spus că un poliţist care protejează ordinea publică are un salariu de 8.000-9.000 de lei, pe când unul de la MAI, care îşi riscă viaţa, are pe jumătate. Declaraţia a stârnit reacţii din partea lui Dominic Fritz, candidatul USR la Primăria Timişoara, care cere o dezbatere pe tema atribuţiilor şi structura Poliţiei Locale, dar şi din partea lui Nicolae Robu, primarul Timişoarei, care a venit cu cifrele reale legate de salariile poliţiştilor locali. 

După declaraţia ministrului de Interne, Nicolae Robu a făcut publice salariile poliţiştilor locali. Edilul susţine că 93 de poliţişti locali câştigă între 2.000 şi 3.000 de lei pe lună, 132 de poliţişti locali câştigă între 3.000 şi 4.000 de lei pe lună şi 33 de polişti locali iau între 4.000 şi 5.000 de lei pe lună.

În ceea ce priveşte salariile funcţiilor de conducere, şeful de birou câştigă 6.054 de lei pe lună, şeful de serviciu 6.582 de lei, directorul executiv adjunct – 7.032 de lei, iar directorul executiv 7.435 de lei. Cu specificarea că toate aceste sume sunt nete.

„Replica mea la declaraţia d-lui ministru de Interne se limitează la comunicarea situaţiei reale a salariilor în Poliţia Locală Timişoara şi la exprimarea regretului că d-l ministru a lansat în spaţiu public un neadevăr atât de mare privitor la o structură a Primăriei Timişoara”, a punctat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Suprapunerea responsabilităţilor între Poliţia Locală şi cea naţională creează haos

Dominic Fritz, candidatul USR la Primăria Timişoara, are şi el replică pe această problemă şi spune că suprapunerea responsabilităţilor între Poliţia Locală şi cea naţională creează haos.

„Marcel Vela are dreptate (în cazul ăsta), dincolo de cifra prezentată. Trebuie să avem o dezbatere despre atribuțiile și structura Poliției Locale. Suprapunerea responsabilităților între poliția națională (inclusiv cea rutieră) și cea locală duce la haos și ineficiență. Grila salarială disparată este doar unul dintre simptomele unui sistem depășit.

Din păcate, nu întâmplător ministrul de Interne a dat Timișoara drept exemplu negativ. De șase ani nu s-a făcut un concurs pentru conducerea Poliției Locale, deci avem un director veșnic interimar, dependent politic. Iar costurile de personal sunt uriașe”, a precizat Dominic Fritz.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Timişoara cheltuie de 4 ori mai mult cu Poliţia Locală decât Oradea”

Acesta a făcut o comparaţia între cheltuielile Timişoarei cu Poliliţia Locală şi cheltuilile celorlalte oraşe anul trecut. Fritz a punctat că din cifrele pe care el le deţine, timişorenii au dat aproape 33 de milioane de lei pentru Poliția Locală, din care peste 30 de milioane pentru salarii, sporuri, vouchere de vacanță, norme de hrană. După un simplu calcul, asta înseamnă 100 de lei per cap de locuitor anual. Orădenii cheltuie 25 de lei per cap de locuitor pentru poliția lor.

„Deci în Timișoara dăm de 4 ori mai mulți bani pentru Poliția Locală decât la Oradea. De 4 ori mai mulți! Rezultatul este că avem un oraș de 4 ori mai sigur? Sau problema era că avem un oraș de 4 ori mai periculos? Zău că nu înțeleg! Reşiţa a cheltuit 40 de lei, Constanța: 51 de lei, Iași: 73 de lei. Să fie clar: vrem un oraș sigur și trebuie să investim în siguranța publică. Și polițiștii locali merită respectul nostru.

Dar atât timp cât mai sunt străzi unde e beznă mare pentru că iluminatul public nu funcționează sau pentru că cineva din Primărie a <uitat> să plătească factura de curent, atât timp cât mai sunt cartiere care nu au mai văzut niciun polițist local de ani de zile, atât timp cât sunt servicii sociale în Timișoara care nu au primit subvențiile de la Primărie de luni de zile, mi-e greu să cred că investim banii noștri așa cum trebuie”, a continuat Fritz.

Prin urmare, candidatul USR la Primăria Timişoara susține o reformă a Poliției Locale atât la nivel național, cât și o resetare la Timișoara.

„Voi face un concurs de conducere ca lumea, voi pune accent pe prezența în cartiere, voi eficientiza serviciile de pază prin tehnologie. Doar dacă vom opri mentalitatea de autoservire din umflatele instituții locale vom putea crește cu adevărat siguranța timișorenilor. Desființarea Poliției Locale ar funcționa, din punctul meu de vedere, doar ca un proiect național, prin restructurarea serviciilor de ordine publică. Nu cred că este fezabil sau isteț ca o astfel de decizie să fie luată”, a încheiat acesta.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/