Decimați de violența dacilor, romanii au venit cu o inginerie de război nemaivăzută în istorie!

traj col battle 5 (2)

Traian și-a trimis legiunile în luptă cu coifuri speciale! Violența dacilor a condus la crearea unor noi tipuri de echipament, spune Muzeul Național de Istorie a României. Dovezile istorice au fost descoperite recent în Caraș-Severin.

Coiful legionarului roman găsit la Berzovia, în județul Caraș-Severin, datează din vremea primelor confruntări dintre daci și romani. Echipamentul din fier are o pereche de bare de protecție care sunt așezate în cruce pentru a absorbi din forța loviturilor. Poporul lui Spartacus, Burebista și Decebal s-a arătat mult prea violent pentru stilul de luptă al neînfricaților romani. Imperiul care a condus lumea a fost nevoit să regândească atât strategiile, cât și armura legionarilor dacă a vrut să îngenuncheze Dacia.

„Coiful aparține unei variante a tipului Weisenau. Calota este hemisferică, în partea din spate prelungindu-se cu o apărătoare orizontală pentru ceafă. În zona urechilor coiful este traforat; de asemenea, în partea din față a calotei coiful este prevăzut cu o apărătoare orizontală scurtă. Calota este protejată pe exterior de o pereche de bare de protecție din fier dispuse încrucișat, menite să absoarbă din forța loviturilor. Acest tip de protecție este atestat pe coifurile soldaților care au participat la războiul dacic al împăratului Traian, fiind o adaptare la stilul de luptă și la armamentul ofensiv al dacilor. Inițial coiful dispunea de două obrăzare prinse cu balamale de-o parte și de alta a calotei. Obrăzarele lipsesc, dar se pot observa niturile de prindere ale balamalelor. Decorul coifului se încadrează în nota clasică pentru acest tip de echipament militar, este compus din două sprâncene stilizate și supradimensionate realizate prin batere pe parte frontală a calotei”, transmite Muzeul Național de Istorie a României.

coif

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/