De Sânziene, Muzeul din Caransebeș sărbătorește ia românească

De Sânziene, pe 24 iunie, se sărbătorește ziua iei românești, o inițiativă a comunității virtuale La Blouse Roumaine de acum câțiva ani, pe care a îmbrățișat-o și Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.

Ia românească este principala piesă din componența costumului tradițional românesc, în jurul ei se conturează, în mod extrem de plăcut, celelalte elemente ale acestuia. Toate laolaltă, într-o armonie cromatică, dar și ornamentală, alcătuiesc unicitatea costumului popular românesc.

Pentru români, ia tradițională este și trebuie să rămână, un simbol național, un element care să ne evidențieze istoria, prezentul, trăinicia și continuitatea. De aceea Muzeul din Caransebeș a pregătit o expoziție online sub forma unui reportaj video în care sunt exemplificate 18 piese din patrimoniul instituției de cultură. Sunt ii de pe Valea Bistrei, Valea Almăjului și Valea Timișului, care sunt unice prin diversitatea și unicitatea câmpurilor ornamentale”, precizează managerul muzeului caransebeșean, Dacian Rancu.

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș păstrează costume populare de tradiție veche, ce se remarcă prin originalitatea și frumusețea broderiilor. Costumele populare deținute de instituția de cultură sunt specifice Văii Bistrei, Văii Timișului, Văii Almăjului și Clisurii Dunării.

YouTube video

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/