Peste 100 de elevi din Caraş-Severin au spus „pas” testării cunoştinţelor la matematică şi istorie

Aproape 150 de liceeni din Caraș-Severin au preferat să rămână acasă decât să pună în aplicare bagajul de cunoștințe dobândit pe parcursul anilor la disciplinele matematică și istorie. Astfel, dintr-un total de 1.939 de candidați înscriși pentru a susține cea de-a treia probă din cadrul examenului maturității, doar 1.797 au fost prezenți astăzi în cele 16 centre de examen.

„Astăzi, 24 iunie, s-a desfășurat proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de Bacalaureat. Dintre cei 1.939 de candidați înscriși (1.463 la matematică, respectiv 476 la Istorie), s-au prezentat 1.797 de candidați, numărul candidaților absenți fiind de 142”, a ținut să transmită purtătorul de cuvânt al ISJ Caraș-Severin, Ion Chiosa.

Deși niciun elev nu a fost respins în urma controlului epidemiologic, lucrurile nu au decurs la fel de bine în ceea ce privește tentativa de fraudare a examenului, trei candidați fiind eliminați din acest motiv. Tinerii eliminați au urmat cursurile ciclului liceal în cadrul următoarelor instituții de învățământ: Liceul Hercules – Băile Herculane, Liceul Tehnologic „Dacia” Caransebeș și Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” Moldova Nouă.

Candidații eliminați din cauză că au folosit telefoanele mobile nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Subiectele și baremele de corectare au fost publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Ultima probă, cea la alegere a profilului, va avea loc mâine, 25 iunie.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 30 iunie, până în ora 12.00.

În conformitate cu prevederile art.5 și ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui.

Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 30 iunie, în intervalul orar 16.00 – 19.00 și pe data de 1 iulie, în intervalul orar 8.00 – 12.00. În acest caz, al depunerii contestațiilor, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi anunțate duminică, 5 iulie.

Sursa foto principal: realitateadecraiova.net.