De opt ani, cu musca-n lapte! Un amărât de WC îi ține pe gugulani la marginea civilizației!

Consilierii locali din Caransebeș s-au certat ca la ușa cortului pentru o investiție care înseamnă doar un pas mic de la Evul Mediu de astăzi către civilizație!

Lactatele și brânzeturile se vând în piața din Caransebeș sub cerul liber, în ciuda faptului că, acum opt ani (!), au demarat lucrările pentru două hale ce s-au dorit a fi moderne și dotate la standarde europene. În realitate însă, s-au ridicat niște betoane și cam atât. Primarul Felix Borcean a propus ca pe lista de investiții să fie trecută achiziția unor vitrine frigorifice și a unor aparate de climatizare, care să fie amplasate în ceea ce ar fi trebuit să fie hala de lactate. Investiția nu ar fi dus la autorizarea halei, dar ar fi schimbat mult în bine condițiile. Atât pentru comercianți, cât și pentru cumpărători. Consilierii locali PNL, astăzi opozanții primarului liberal Felix Borcean, consideră însă investiția ca fiind total inoportună pentru acest moment. Aceștia au invocat faptul că sunt multe alte lucruri de pus la punct înainte de achiziționarea vitrinelor și aparatelor de climatizare pentru ca hala de lactate să fie autorizată.

„Eu cred că e o cerință de minimă civilizație, nu cred că poți să ai o hală de lactate fără astfel de vitrine. Că nu sunt ele primele lucruri care trebuie achiziționate, sunt de acord, dar nu am înțeles virulența aceasta cu care se suținea că nu este necesar, că nu e momentul acum să achiziționăm aceste vitrine frigorifice. Este elementul de bază al unei hale de lactate, dacă nu ai așa ceva, nu ai unde să îți vinzi marfa. Ne chinuim de foarte mult timp cu proiectul de la piață. De circa 8 ani a început proiectul acesta! Nu am înțeles niciodată de ce s-a tărăgănat atât, sau am înțeles, dar am înțeles relativ târziu. Proiectul acestei hale nu a fost unul conform. Nu există WCuri pentru că nu au fost proiectate, așa a fost făcut proiectul!”, a explicat edilul-șef.

Viceprimarul Marius Isac nu vede însă nimic bun în achiziționarea vitrinelor frigorifice pentru brânzeturi. Nu acum! „Să nu facem acum niște dotări care nu ne sunt necesare. Aceste vitrine frigorifice nu-și au rostul acum. De ce să dăm acum 100.000 de lei pe vitrine și clime?! Îmi pare rău că nu știți că cele două clădiri nu se pot autoriza împreună. Nu comunică A cu B. Eu propun scoaterea de pe lista de investiții a frigiderelor și climelor. Nu veți putea funcționa niciodată!”, i-a strigat Isac directorului Pieței Gugulanilor, Ioan Ursulescu, în plenul Consiliului Local.

Ursulescu insistă să demonstreze că, indiferent dacă va fi obținută sau nu autorizația de funcționare, condițiile se schimbă semnificativ prin achiziția propusă de primarul Borcean. „Sunt două hale distincte, prima are recepția finală, dar nu suntem autorizați nici acum. Am discutat cu cei de la DSV, să-i mutăm pe cei cu brânzeturi dincolo și să autorizăm după ce terminăm și hala cealaltă. Nici în proiectul nou nu există toalete. Dacă nu se vrea, vor fi probleme. Am discutat cu DSV, le-am prezentat condițiile de acum, cu muște, cu tot ce e, și le-am arătat hala. Ne-au spus că ar fi bine să punem niște vitrine frigorifice, dar că autorizația o vom primi când facem și cealaltă hală.”, a precizat șeful Pieței Gugulanilor.

Ne-am trezit după opt ani că nu putem să achiziționăm vitrinele frigorifice pentru că nu avem un proiect bun. Eu știu că în jur de 8 miliarde de lei vechi s-au cheltuit pentru acest proiect. – Felix Borcean, primarul municipiului Caransebeș

Discuțiile aprinse i-au angrenat repede și pe alți consilieri locali în subiect. Acum opt ani!  Noi acum ne-am trezit că nu avem toalete?! Opt ani noi nu am știut ce ne trebuie pentru a autoriza hala?! Ursulescu nu e agreat de voi, de liberali, Luminița Verdeș este! Să intabulăm piața pe PNL și am terminat bâlciul!”, a îndemnat social-democratul Daniel Isac. „Nu știu ce să fac, să plâng sau să râd, vă spun sincer. În ce lume mai trăim?! Aceste frigidere au avut o ofertă formidabilă? Facem pentru oameni, dar să o facem corect, să respectăm niște pași!”, a intervenit și liberala Andra Pleșa.

Tot acest tam-tam din cauza unui WC?! Sau, mai bine spus, a lipsei lui?! Nu, potrivit primarului Borcean. „Este vorba de rețeaua care nu a fost proiectată, acolo, trebuie practic dacă e așa cum se susține, să spargi din nou toată hala și să faci o modificare de proiect. Eu cred că este mult mai bine să folosești hala aceasta și pe timp de vară, și pe timp de iarnă, chiar fără WC-uri, pentru că măcar le oferi condiții decente de expunere a mărfii, nu ca acum. Produsele ar fi ferite de muște, oamenii n-ar mai sta la temperaturi ridicate sau foarte scăzute, tot este mai bine decât afară. De aceea am insistat că ar fi bine să facem lucrul acesta. Sunt foarte multe lucruri ridicole, nu e numai acesta, ne facem de râs, ne facem de râs la cetățenii orașului. Dar asta le-am explicat că e ca și cum ai avea discotecă, dar nu ai boxe și ai spune că poți asculta muzică la telefon. Frigider într-o hală de lactate e un lucru esențial. Să băgăm oamenii ăia în hală, să nu mai stea afară! Asta am propus!”, a mai explicat Borcean.

Într-un final, argumentele primarului le-au fost suficiente și viceprimarului Marius Isac și consilierilor PNL. Vitrinele frigorifice și instalațiile de climatizare vor fi achiziționate. Ridicolul rămâne însă în Piața Gugulanilor! Cel puțin încă vreo opt ani de acum încolo, în condițiile în care aleșii locali înțeleg să facă la fel ca până acum administrație publică!