Anul acesta, timp de 40 de zile, în fața Maternității Odobescu din Timișoara vor fi din nou în fiecare zi cu pancarte voluntari ai campaniei prin care se urmărește descurajarea avorturilor. Campania se desfășoară din anul 2007 neîntrerupt și începe anual în primele zile ale Postului Paștelui. Acum, va începe miercuri, 6 martie.
Campania se desfășoară și la Cluj și Năsăud, în România, iar la nivel mondial are loc în 25 de țări, cu un total de 500 de orașe. În principal, cei implicați spun că este o campanie pro-viață și nu una împotriva avorturilor. Conform statisticilor celor implicați, în Timiș au loc anual 4000 de întreruperi de sarcină realizate chirurgical, dintre care un număr semnificativ sunt la adolescente cu vârstele cuprinse între 15 și 19 ani. Campania nu este revendicată de un cult anume, ci are susținători de la majoritatea cultelor creștine din Timișoara, alături de medici ginecologi sau pediatri, implicați și ei în campanie.
Preoții și pastorii susțin că părinții care au avortat un copil conceput nu sunt de condamnat și pot beneficia inclusiv de consiliere pentru trauma post-avort. „Durerea acerbă resimțită este aceeași și pentru o mamă care a făcut întrerupere de sarcină voit și dacă nu”, a precizat Gheorghe Alecsei, reprezentantul Fundației Estera, care se ocupă și cu consilierea femeilor care doresc să avorteze și le sprijină inclusiv pe cele care nu își pot crește copilul, cu sprijin material.
Româncele ar trebui să aibă termen de gândire o săptămână pentru un avort
Alături de campanie este și medicul ginecolog Bogdan Cioată. Acesta consideră că legea ar trebui să stipuleze un termen de gândire pentru femeile care doresc să facă întrerupere de sarcină, astfel încât să poată lua decizia după ce beneficiază de consiliere. „Ne confruntăm cu paciente care par în situații fără ieșire, care nu reușesc să găsească suportul suficient. În străinătate se discută cu minora, cu părinții, cu tatăl, dacă acesta există. La noi, pacienta a venit, iar la 9 se realizează situația”, a precizat Cioată, care a precizat că nu s-a ales Maternitatea Odobescu pentru că s-ar face mai multe avorturi ca la Bega și că nu se dorește o anatemizare a medicilor din spital.
Pediatrul Ileana Radu spune că rata mare a avorturilor din România, conform statisticilor celor din campanie, a doua la nivel mondial, ar trebui să îngrijoreze inclusiv în contextul emigrării masive din țara noastră. „E un atentat să rezolvi lucrurile așa rapid. Cât durează un avort? 5 minute. E aproape infracțiune! Noi stăm în stradă, poate suntem ridiculizați. Avem o opinie, suntem angajați într-un dialog, punem în lumină un fenomen cu consecințe la nivel național. Avem a doua rata de emigrare după Venezuela. E alarmant că pierdem ceea ce nu are șansă să vină”, a precizat medicul.
Campania „40 de zile pentru viață” beneficiază totodată de binecuvântarea IPS Ioan, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului, ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe, și de susținerea Bisericilor creștine de diferite confesiuni din Timișoara: Biserica Romano-Catolică – Mons. József-Csaba PÁL, Biserica Greco-Catolică – Pr. Ioan Chișărău, Biserica Reformată – Părinte Protopop Fazekas Csaba, Biserica Baptistă – Pastor Samuel Tuțac, Biserica Penticostală – Pastor Nelu Filip, Bisericile non denominaționale – Pastor Cusman Cionca, Biserica Evanghelică – Pastor Adrian Stan, Biserica Creștină după Evanghelie – Pastor Gabi Răducan, dar și de susținerea de sustinerea Dr. Bogdan Cioata – medic ginecolog, Dr. Ileana Radu -medic pediatru, Conf. Univ. Dr. Lavinia Tec – avocat, Cristina Olariu – Director Radio Vocea Evangheliei.