Robu a scos angajații la măturat străzile: „Ce ar trebui să facem? Să stăm cu orașul murdar? A fost o perioadă cumplită!”

De marți dimineața, în mai multe locații din Timișoara au apărut oameni scoși să măture praful de pe străzi, unul destul de consistent, deoarece de patru luni, orașul nu mai are contract pentru servicii de salubrizare. Ordinul a venit chiar de la primarul Nicolae Robu, care a scos mai mulți angajați de la instituțiile din subordinea municipalității la curățenie. 


Edilul a explicat că a ales această soluție pentru că operatorul cu care s-a semnat un nou contract, firma cu capital austriac Brantner, va începe munca efectiv la finalul lunii aprilie, după ce va face și angajările de personal și achizițiile de echipament, deoarece compania este la primul contract în județul Timiș. Pe stradă au ieșit de marți angajați de la Horticultura, Societatea de Drumuri Municipale, Aquatim, Colterm și SC Piețe SA, după declarațiile primarului. Este vorba, pentru prima zi, de 250 de persoane, plus 30 de deținuți de la Penitenciarul din Timișoara.

Cei mobilizați mătură străzile, după ce în prealabil răzuiesc pe lângă borduri praful colectat, iar apoi, totul se strânge. De asemenea, străzile vor fi și spălate, iar primarul a punctat că le-a spus celor de la Aquatim să aibă mare grijă să nu se înfunde rețeaua de canalizare în urma acestei operațiuni. Se vor strânge și crengile rupte. Edilul spune că, desigur, curățenia se va face în ritm mai intens în primele zile, tocmai din cauza mizeriei adunate. Totuși, în viitoarele zile se va apela la mai mulți deținuți. „Noi am făcut solicitarea de azi pe mâine, iar unii sunt prinși în activități pe baza contractelor pe care Penintenciarul le are”, a explicat Robu.

Robu a explicat că nu se va acorda „sporul de rușine” primit de gunoieri. „Nu putem să le acordăm spor. În ceea ce privește percepția lor, nu este degradabilă nicio muncă. Eu pot să înțeleg că unii nu se simt confortabil făcând această muncă, în mentalul colectiv pot fi priviți peiorativ. Dar eu cred că așa cum în multe campanii de voluntariat, s-au implicat oameni cu diverse pregătiri, nu ar trebui să fie nicio jenă. Eu însumi am participat la diverse campanii de curățenie. Nu era de dorit să se întâmple așa ceva. Dacă am fi reușit să luăm un operator de salubritate la prima licitație, nu am fi avut această situație. Dacă nu a venit nicio firmă, ce ar trebui să facem? Să stăm cu orașul murdar? A fost o perioadă cumplită”,a precizat Robu.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Polițiștii locali nu fac curățenie. Nici angajații PMT

Despre selectarea celor trimiși pe străzi la curățenie, primarul a explicat că s-au ales angajații fără lucruri presante de finalizat. În schimb, de la Poliția Locală nu a ieșit nimeni, deoarece sunt insuficienți angajați, în viziunea lui Robu. De asemenea, nici angajații Primăriei nu au ieșit cu mătura. „Au atribuții stringente. Eu am solicitat directorilor să scoată acei oameni care pot fi degrevați de la activități în aceste zile, oameni care sunt implicați în lucruri care pot fi amânate. Poliția Locală nu a ieșit. Și așa numărul de polițiști este insuficient”, a mai comentat primarul.

Contractul cu Retim Ecologic Service s-a terminat la final de octombrie. Compania, una la care este acționar și Consiliul Local Timișoara, se mai ocupă doar de ridicarea gunoiului menajer în Timișoara, prin contractul cu ADID. La prima licitație nu s-a înscris nicio firmă, astfel că din noiembrie, Timișoara nu mai e măturată. Însuși CEO-ul companiei Brantner, care asigură curățenia pentru jumătate de Cluj, a precizat că nu au avut timp să se înscrie la prima licitație.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/