De la interdicții, la relaxare. Autoritățile din Timiș îndeamnă la prudență: „Nu putem spune că pandemia a dispărut total”

masca protectie

România iese, după data de 8 martie, din starea de alertă în care este neîntrerupt din 18 mai 2020, din cauza pandemiei de Covid-19. Renunțarea la restricții, spun autoritățile din județ, nu se traduce neapărat cu finalul pandemiei, mai ales că datele inspectorilor de sănătate publică, după care acestea s-au ghidat în ultimii doi ani, arată în continuare incidențe crescute în Timiș.

Lipsa stării de alertă înseamnă automat renunțarea, spre exemplu, la restricțiile de organizare a activităților, respectiv limitarea deplasărilor. Pentru deplasările în afara graniței, românii vor fi nevoiți să se supună regulilor din regiunile respective. Pe de altă parte, incidențele sunt în continuare crescute în județul Timiș: peste 7 la mia de locuitori la nivelul județului, cu o rată de infectare de peste 10 la mie în Timișoara.

„Din acest punct de vedere nu putem spune că pandemia chiar a dispărut total, dar având în vedere că este o tulpină mai puțin agresivă, nu mai avem atâtea persoane internate la ATI sau pe secțiile non-ATI. La secțiile ATI avem în continuare undeva la 75% paturi ocupate, ceea ce este o cifră înaltă, dar nu mai este acea cifră de 100% ocupare, cum era la tulpina Delta în toamna anului trecut și nu mai avem un număr atât de mare de persoane decedate.”, a declarat subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

Liberalul îi îndeamnă pe oameni să respecte în continuare regulile de minimă igienă: purtarea măștii în interior, distanțarea – ca o regulă de politețe – sau spălatul des al mâinilor.

„Eu i-aș sfătui pe toți să păstreze aceste reguli care ar trebui să fie oricând, nu doar în pandemii. (…) Cred că în următoarea lună, chiar dacă nu vom mai avea stare de alertă, necesitatea purtării măștii în interior va rămâne. Și cred că orice medic și orice persoană care s-a luptat cu pandemia recomandă călduros să mai păstrăm masca atunci când suntem în interior și e o zonă cu multe persoane, cel puțin pentru o lună.”, a explicat Drăgănescu.

La această dată, conform datelor furnizate de DSP, rata de infectare la o mie de locuitori în județul Timiș este 7,33. Cea mai mare incidență este la Dumbrăvița (13,1), urmată de Jebel, Ghiroda și Giroc. Timișoara are o rată de 10,26 la mia de locuitori.

CITEȘTE ȘI: Timișoara și zona periurbană intră în carantină din 8 martie

Anul trecut, în 8 martie, Timișoara și localitățile periurbane – Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița – intrau în carantină inițial pentru 14 zile, măsură prelungită apoi până în 31 martie. În principal, intrarea și ieșirea în/din zona carantinată era interzisă prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile naționale și județene. Lumea circula doar în baza declarației pe propria răspundere, în care erau înscrise „motive bine justificate” de deplasare. Magazinele se închideau la ora 20, iar organizarea de evenimente era strict interzisă. Apoi, școlile din Timișoara și zona periurbană au trecut exclusiv în online. Principala motivație a fost presiunea foarte mare din sectorul sanitar.

În 8 martie 2021, la Timișoara incidența era de 7,30 la mia de locuitori, la Giroc – 10,47, Ghiroda – 6,39, iar Moșnița Nouă – 12,39.

„Atmosfera a fost clar tensionată la momentul respectiv. La investirea mea în funcția de prefect al județului Timiș se discuta de această posibilă carantinare a municipiului Timișoara cu vreo două săptămâni înainte. (…) Totul s-a făcut la recomandarea Institutului Național de Sănătate Publică, a DSP-ului și a specialiștilor. Era o situație incomparabilă cu situația anterioară, din noiembrie 2020, când aveam aceeași rată de incidență, dar nu mai existau paturi libere la ATI, chiar și pe restul secțiilor din spitale era o problemă foarte mare cu posibilitatea de a fi tratați cei care au contactat acest virus. Atunci s-a ajuns la concluzia că acele carantinări punctuale – cum a fost cazul Dumbrăviței, care a fost carantinată de mai multe ori – nu au fost eficiente și se impunea o carantină zonală.”, a declarat fostul prefect de Timiș, Zoltan Nemeth.

Potrivit fostul prefect, cele mai mari nemulțumiri la acea dată au venit din zona HORECA, patronii de terase care nu și-au putut deschide afacerile în pragul primăverii: „Înțeleg întreprinzătorii din acest domeniu că, la momentul respectiv, au avut această nemulțumire. Acum, pe de altă parte, sper că au observat că după finalizarea perioadei de carantinare au putut să deschidă și în interior după, cred, 8 luni în care au fost obligați să țină închise restaurantele în interior și puteau servi doar pe terasă.”

CITEȘTE ȘI: Ultima zi de carantină în zona metropolitană Timișoara. Pozițiile lui Fritz și Nica cu privire la ce ar trebui să se întâmple pe mai departe

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/