Iosif Izbașa este un adevărat menestrel pe care turiștii aflați în stațiunea de pe Valea Cernei îl pot observa cu ușurință.
Pe când interpretul cu fluierul se afla în fața unei clădiri istorice din centrul orașului, un dialog pornit din întâmplare avea să ne dezvăluie un personaj cât se poate de pitoresc, plin de viață, șugubăț, dornic să aducă zâmbetul pe buze celor care îl privesc.
„Cât e ziua de lungă, eu stau aici și cânt din fluier. Am autorizație pentru activitatea asta de la Primărie. Fac naveta, cum s-ar zice, fiindcă vin de la Cănicea, de lângă Domașnea, aproximativ 30 de kilometri. Sunt foarte bucuros că lumea mă ascultă, iar eu cânt cu mare plăcere orice mi se cere. Pot să cânt și pentru dumneavoastră!”
Ați studiat muzica la școală?
„Nu, am luat doar lecții în particular, dar suficiente pentru a învăța. În rest, tot ce știu este rodul muncii mele. Am fost mai mult autodidact.”
Iosif Izbașa este pensionar, a trecut de 74 de ani și mărturisește că a găsit cea mai bună modalitate de recreere pe timpul verii. „Am fost artist instrumentist la viața mea, am cântat la saxofon și de cel puțin zece ani, în sezonul vacanțelor, eu vin aici, în Băile Herculane, să respir aer curat, să mă bucur de locurile astea pe care le știu de o viață. Sunt la pensie, ce să fac? Încerc să fiu util, să produc muzică de însoțire. Iar lumea mă răsplătește, dar se și distrează. Oamenii ascultă muzica mea și unii dintre ei chiar și dansează, chiar aici, în centrul istoric, în fața statuii lui Hercules. Este o atmosferă foarte frumoasă.”
Când se încheie sezonul, doinitorul din fluier își mută locul. Spune că în funcție de anotimp, poate fi găsit la Timișoara, pe străzi, acolo unde își continuă, cu aceeași plăcere, activitatea de artist-instrumentist, mai ales în zona centrală a orașului. Iar ca să iasă ceva mai mulți bănuți, pe lângă pensia lui mică (1000 lei), Iosif Izbașa oferă cursuri particulare de limbi străine. Se pricepe la germană și la engleză, așa că cei care doresc îl solicită adesea.
Instrumentistul Iosif Izbașa pare să fie destul de cunoscut în lumea virtuală, mai ales în lumea artiștilor și a interpreților vocali. Astfel, pe YouTube se află numeroase postări, filmulețe unde apare cântând la fluier sau cu vocea.
Câteva gânduri lăsate de o turistă atrag atenția pe Grupul Stațiunea Băile Herculane. Florentina Cicorschi, din București, este de părere că „ar putea fi emblema stațiunii: cântă strașnic tataie! (îl auzim de cinci zile de când suntem cazați aici). Cutreierând prin desișurile munților, de departe, i-am auzit fluierul și mi-am spus cu bucurie: Gata! Știu unde suntem! Deasupra, lângă Taverna lui Hercule! Și cât de frumos răsuna doina lui!”
O altă turistă, Maria Irinca, spune: „Si pe mine m-a întrebat de unde sunt și mi-a cântat o melodie din zona mea de folclor! Minunat!”
Vasile Duță este la fel de impresionat de fluierul lui Iosif Izbașa: „E un simbol al stațiunii, de cel puțin 13 ani îl știu eu, cântă foarte bine la fluier, dacă îl întâlniți nu treceți nepăsători, omul nu e cerșetor, ci doar un mare talent nedescoperit.” „Da, săptămâna trecută l-am tot ascultat, în fiecare zi îl găseam în același loc. Nu intra în vorba neîntrebat. Dacă cineva vrea să-i facă o poză sau o filmare, acceptă cu bucurie fără să fie un deranj pentru dumnealui. Are în repertoriu melodii din orice zonă îi solicită cineva. Felicitări și sănătate, să vă găsim cât mai mult timp acolo”, scrie Maria Lazăr din Mioveni.
Enache Șoșoi, este de părere că „valoarea unui om, este ce doinește și nu se compară cu un politician care doar vorbește și nu face nimic bun pentru oameni.”
Cineva, are o propunere și mai îndrăzneață: Cosmin Păușan, ar dori să i se facă o surpriză doinitorului: „Ne putem întâlni într-un weekend să mergem mai mulți să-i facem o surpriză și el nouă. Am trecut de mai multe ori cu mașina și nici n-am fost atent la dânsul.” Iată, o dovadă că nu doar muntele, frumusețile naturale și resursele minerale atrag, la Băile Herculane. Atrage și muzica, iar oamenii nu trec indiferenți!