De ce se tem oamenii să meargă la spital pe timp de pandemie?

În ultimele zile, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a crescut îngrijorător, menținându-se la peste 4.000 de cazuri raportate zilnic. Până vineri la prânz, în Caraș-Severin fuseseră confirmate peste 1.900 de cazuri, dintre care peste 50 în ultimele 24 de ore. Specialiștii se așteaptă ca numărul lor să crească odată cu venirea sezonului rece, când se estimează cel puțin 5.000 de cazuri zilnice.

Există și voci care susțin faptul că numărul persoanelor infectate ar putea fi cu mult mai mare, doar că oamenii nu se prezintă la medic de teamă să nu li se pună din start acest diagnostic. Medicul primar Emil Bunda, de la UPU-SMURD din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița, confirmă oarecum acest lucru.

„Este adevărat că au temeri, pentru că definiția de caz implică o multitudine de simptome. Orice sindrom respirator și digestiv implică obligatoriu trecerea bolnavului în circuit COVID – așa îl numim noi – pe circuitul roșu. Aici apar o grămadă de probleme – pacientul ajunge într-un cort sau container, se face triaj și se stabilește cine rămâne în roșu și cine merge în urgențe. Cei ce rămân în roșu se plâng că așteaptă mult – acolo se face triaj, se fac analize și recoltare de probe, acel test PCR și e necesară o radiografie cu un aparat portabil, într-un loc prestabilit. Aparatul portabil are niște limite, e mic, face 15 radiografii, trebuie dezinfectat și oprit – sunt niște reguli. Durează câteva ore până se rezolvă asta, nu e plăcut nici pentru noi, nici pentru pacienți, pentru că totul duce la o încărcătură energetică negativă care se răsfrânge asupra tuturor. Se încearcă găsirea de soluții și poate vom reuși la un moment dat. Momentan respectăm niște protocoale. Oamenii sunt nemulțumiți, dar nu depinde neapărat de urgență. A existat o discuție ca pacienții cu simptome ușoare să fie lăsați acasă cu tratament fără radiografie. Având numărul de cazuri crescut în ultimele zile, s-a constatat că nici așa nu e bine, pentru că a doua zi veneau cu ambulanța și trebuie făcută radiografia. Până la urmă tot acolo ajungem.”, explică Bunda cum stau lucrurile.

Medicul reșițean mai spune că un pacient poate fi tratat și acasă, dacă asta se stabilește în urgență când pacientul e verificat. Nu e cel mai bun protocol, mulți n-au nevoie de radiografie. Când omul nu respiră bine este internat în spital. Dacă pacientul are condiții și există o comunicare cu medicul și familia, el poate fi tratat acasă. Dacă se agravează, merge la spital, fiind cea mai bună soluție. „Internând multe cazuri cu simptome ușoare, ai ocupat niște locuri. În principiu, de asta se fac evaluările, cei mai mulți sunt lăsați acasă. Sunt și colegi precauți, care internează mai mulți, dar lasă și acasă. Din momentul în care am făcut evaluarea noi avem tot și pacientul primește tratament simptomatic până la venirea testului”.

Cât privește nemulțumirile pacienților legate de condițiile din zona de triaj, odată cu sosirea sezonului rece, Emil Bunda lămurește lucrurile: „Se discută că pacienții stau aici câteva ore și asta nu e normal. Unora le e foame și sete, trimitem pe cineva să le ia ce au nevoie, și sunt situații pe care nimeni nu le ia în seamă. Dacă avem o oarecare grijă e mai bine pentru toată lumea. Pacientul iartă orice, dar nu și să nu fie băgat în seamă. Nu poți lăsa omul să stea acolo și nu depinde neapărat de noi – asistentele stau una pe zona roșie, una la resuscitare și una – două pentru celelalte chestii. Mult ne ia scrisul, pentru că e o întreagă procedură – asta înseamnă un om blocat. Este o chestie de organizare. Corturile rămân și în sezonul rece, sunt bine făcute, au sistem de încălzire. Problema este spațiul, care este prea mic. Dacă vin suspecți le sugerez să vină cu mașina lor care pot. Când ai venit cu ambulanța trebuie să te trimit tot cu ambulanța. Dacă ai mașină stai în ea și e o variantă. Nu poți ține omul în ploaie și intervin nemulțumiri și situații neplăcute”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/