Unitatea medicală de la malul Dunării încasează bani numai de la anumiți cetățeni. Pentru restul, costurile testelor rapide antigen COVID-19 sunt suportate de spital. Reprezentanții unității medicale precizează că spitalul nu poate susține testarea în masă, acest serviciu nefiind decontat de stat.
30 de lei este prețul unui test rapid COVID-19 la Spitalul Orășenesc Moldova Nouă. Deranjați de faptul că trebuie să scoată bani din buzunare atunci când se prezintă la spital pentru o testare COVID-19, mai mulți cetățeni din zona Clisurii Dunării ne-au contactat la redacție. Oamenii susțin că, deși lună de lună cotizează la Sănătate, atunci când au nevoie de servicii medicale sunt din nou puși la cheltuială.
„Este inadmisibil să plătim lunar Sănătatea, iar când avem nevoie de servicii medicale, să cotizăm din nou. Păi unde se duc banii noștri și care mai este rostul acestei cotizații?”, se întreabă un cititor Express de Banat.
Reprezentanții spitalului din Moldova Nouă spun că este doar o chestiune de nuanță și că nu toți cei care se prezintă la izolator sunt puși la plată. „Spitalul încasează 30 de lei pentru un test COVID-19 pentru cei care nu sunt pacienți, deci vorbim despre persoanele care vin să se testeze pentru că acestea consideră că au nevoie de un astfel de test. Spitalului nu i se decontează aceste teste și nu poate susține testarea pentru oricine dorește. Deci este un serviciu la cerere. Testul efectuat la cerere se plătește. Repet, nu vorbim aici despre cei care se prezintă la izolatorul spitalului cu simptomatologie, ci despre persoanele care au nevoie de un test pentru diverse alte motive. Dar chiar și aceste persoane, care nu-și permit sau nu doresc să plătească, se pot testa gratuit la medicul de familie. Pe site-ul Direcției de Sănătate Publică există o lista cu toți medicii de familie din județ care efectuează gratuit aceste teste.”, explică purtătorul de cuvânt al Spitalului Orășenesc Moldova Nouă, Claudia Andraș.
Andraș mai precizează că spitalul din Clisura Dunării se diferențiază de unitățile medicale suport COVID, care primesc bani de la Ministerul Sănătății pentru cazurile de acest gen. Din acest motiv, tot ceea ce ține de testarea pacienților se face pe cheltuiala spitalului.
„Noi nu suntem spital COVID, iar Casa de Asigurări de Sănătate nu ne decontează aceste cazuri, pentru că nu avem contractate astfel de servicii medicale. Testele rapide antigen le cumpărăm noi. Nu am primit niciodată astfel de teste și nici nu ni s-au decontat. La începutul pandemiei, a fost o perioadă în care am primit, e adevărat, recoltoare pentru teste PCR, care sunt trimise pentru rezultat la spitalul din Reșița. Dar nici pe acestea nu le mai primim în prezent, fiind cumpărate tot de spitalul nostru și nu sunt decontate nici de Direcția de Sănătate Publică, nici de Casa de Sănătate.”, a conchis Claudia Andraș.