Crina „demolează” spitalul județean! Popa și Dunca, acuzați că vorbesc prostii!

Construirea unui nou spital județean la Reșița este doar o poveste frumoasă, dar care nu are niciun fundament real! Mai mult, înseamnă cheltuirea unei sume importante de bani fără niciun rost!

Acuzațiile sunt formulate de consilierul județean PSD Ioan Crina și sunt îndreptate înspre Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, și Nelu Popa, primarul Reșiței, cei doi semnând deja un protocol pentru a construi împreună, de la zero, o nouă unitate spitalicească în județ. Ștergeți-vă din memorie că, vreodată, veți face pe PNRR spital județean! Se fac 25, lista e de 50 și Reșița nu e acolo!”, i-a transmis Crina lui Dunca în plenul Consiliului Județean. „Reșița nu e pentru că nimeni niciodată nu a făcut niciun demers. Noi vom avea autorizația de construire în septembrie, anul acesta! Avizul Ministerului Sănătății îl avem!”, s-a lăudat președintele Dunca. De un an și trei luni sunteți președinte, PNRR a fost aprobat în septembrie, anul trecut! Sunt bani care se cheltuie fără să existe vreo finalitate! Dacă faceți asta în continuare e foarte grav!”, a insistat consilierul județean PSD. „Noi o să continuăm! Am primit de la Ministerul Sănătății avizul!”, s-a ținut tare Romeo Dunca. Ministerul Sănătății nu are nicio treabă cu construirea, vorbiți niște prostii când spuneți că Ministerul Sănătății ne dă bani!”, a avut Crina ultimul cuvânt.

Pentru că nimeni nu știe ce să mai creadă, dacă se va construi la Reșița un nou spital județean  sau dacă se vor cheltui aiurea niște bani publici, Express de Banat i-a solicitat explicații primarului Nelu Popa. Licitația pentru noul spital județean este pe SEAP (n.r. – Sistemul Electronic de Achiziții Publice), termenul limită de depunere a ofertelor este miercuri. Au fost întrebări care au parvenit de la 12-14 companii. Sunt convins că vom avea ofertanți serioși pe spitalul județean. Termenul este destul de strâns, va trebui să ne mișcăm repede cu analiza ofertelor astfel încât într-o perioadă cât mai scurtă de timp să primim ceea ce am solicitat pe caietul de sarcini, astfel să fim rapizi în execuția acestei entități.”, a detaliat primarul Reșiței, inițiatorul acestui proiect.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Există sursă de finanțare pentru construirea spitalului sau totul se rezumă la realizarea unui studiu de fezabilitate, așa cum insinuează Ioan Crina!? Popa susține că PNNR este principala sursă de finanțare pentru noul spital județean, în ciuda avertismentului lansat de consilierul PSD. „Estimările noastre sunt undeva la 130-150 de milioane de euro, cu tot cu dotări. Eu cred că există resursă financiară suficientă în PNNR ca să finanțăm tot spitalul. PNNR a alocat pe zona de spitale pentru circa 20 de unități medicale mari, de talie județean-regional. Eu nu cred că la ora asta sunt proiecte în România atât de mari sau atât de avansate cum este al nostru. Nu cred că sunt mai mult de 7-8. În cazul în care ar fi o bătălie pe această resursă financiară și nu ar fi destui bani, noi avem o zonă de siguranță. Una ar putea să fie asocierea de resursă financiară din PNNR cu fonduri de investiții care să vină să susțină o parte care ipotetic ne-ar lipsi. Sunt fonduri mari, fonduri de pensii, nu mă refer la cele din România, din Europa, care vin și finanțează acest gen de activități. Mai există fonduri de investiții private, altele decât cele de pensii. Eu aș agrea foarte mult o asemenea asociere.”, a dezvăluit Nelu Popa.

Spitalele din Bistrița și Oradea, spune primarul Reșiței, sunt dovada vie că se poate și în România să existe spitale civilizate, în care să nu-ți fie groază să intri sau să mori cu zile. Cât despre avertismentele consilierului județean Ioan Crina… „Îmi amintesc cu un ușor zâmbet de abordarea lui în campania electorală din 2016, în care îmi spunea: o fi fost Popa conducătorul unei companii private, dar administrația publică e altceva, că nu înțelege fenomenul. Eu cred că de atunci am dovedit că putem să ducem un oraș într-o altă direcție. Domnul Crina are derapaje foarte grave legate de înțelegerea fenomenului administrativ, al economiei. Nu știu dacă le face intenționat sau doar așa, ca să ne trimită la fentă. Eu cred că le face ca să ne trimită la fentă, pentru că este un om inteligent, nu i-am pus niciodată la îndoială inteligența.”, a conchis primarul Popa.

banner 970 x 250