Dezvoltarea turismului în Clisura Dunării depinde de mobilizarea tuturor celor implicați (primari și pensiuni) pentru stabilirea unei strategii complementare vizavi de proiectul: „Viitorul dezvoltării și promovării turismului în Clisura Dunării”.
Valorificarea Dunării, în calitate de resursă naturală lăsată omenirii, ar crește foarte mult potențialul turistic clisurean. Iar pentru a evita situația Eșelniței sau a Dubovei (unde oamenii se simt sufocați la un moment dat, neavând ce să vadă, să viziteze) e nevoie tocmai de ce spunea primarul comunei Berzasca, Petru Nicolae Furdui, pentru expressdebanat.ro: „o promenadă, locuri de recreere, agrement, terase, restaurante etc. Oamenii să se destindă la Dunăre”.
În calitate de membru al proiectului menit să favorizeze fructificarea turismului în zonă, l-am rugat pe edilul Furdui să ne dezvăluie câteva informații (în cifre) legate de câți turiști poposesc în Clisură anual. În acest sens, iată realitatea din teren: „Anul trecut ne-au trecut pragul 500.000 de vizitatori. Anul acesta, vara, după cum bine știți, a fost condiționată de vreme, luna iulie fiind cea mai slabă. Însă cu toate acestea, numărul turiștilor a depășit 300.000 de vizitatori. Statistica menționată este furnizată de cei care se ocupă de turismul din zona Cazanelor Dunării”.
Din cei 300.000 de vizitatori, mai subliniază șeful administrației comunei Berzasca, „mulți provin din: Craiova, București, Galați, Constanța, Moldova, Transilvania. Doar 10% din numărul totalul constatat reprezintă turiștii străini. În ciuda faptului că Timișoara se află în proximitatea județului Caraș-Severin, doar 5% din timișoreni aleg să se relaxeze pe malul Dunării, motivul principal al procentului scăzut fiind dat de problemele de infrastructură dintre localitățile Moravița-Oravița”.