De ce nu sunt valorificate apele termale la Herculane?

Deși are ape termale, stațiunea de pe Valea Cernei le duce dorul. Oricât pare de ciudat, candidatul PMP la Primăria Băile Herculane, Mariana Molnar, spune că doar o mică parte din sursa de apă termală este valorificată în condițiile în care instituțiile statului ar avea nevoie de ea.

„Un aspect important sunt apele termale. Că la un moment dat am făcut o glumă că suntem în situația de a da afișul cu Băile jos de la intrare, rămâne doar Herculane. Dacă nu ne punem la masă să discutăm problemele din zonă, nu avansăm. Gândiți-vă într-o situație ideală ca toate unitățile să funcționeze la capacitate mare, pentru că toate au nevoie de apă termală”, consideră Molnar.

În opinia sa, Agenția Națională de Resurse Minerale are tot interesul să valorifice aceste ape termale. Este nevoie doar de implicarea administrației locale, ceea ce până acum nu s-a întâmplat. „În momentul în care ajungi să valorifici sub 10% din apele exploatate, e clar că și redevențele sunt departe de așteptări. Din câte știu, acel contract expiră la anul. Vor fi mulți interesați de apele termale. E normal să existe interese, dar dacă nu se valorifică totul, este degeaba. Din atâtea izvoare din Herculane se pot găsi câteva să fie administrate de oraș și de aici putem dezvolta infrastructura de ape termale. Acum izvoarele și forajele arată deplorabil. Dacă tu gândești cu oamenii de calitate o rețea de apă termală viabilă, cu depozite, sunt convinsă că se poate valorifica și pot beneficia toți din turism de sursă, care e brandul orașului”, mai spune candidata PMP la Primăria Băile Herculane.

(E)