De ce nu se poate vinde „aurul cenușiu” de pe Valea Țerovei?

După ce Nelu Popa a anunțat că vrea să preia halda de zgură de pe Valea Țerovei doar pentru a ecologiza zona, mulți au pus întrebarea „de ce nu o vindem”. Avem cum? Avem cui? Și mai ales, avem ce…? Primarul răspunde!

Muntele de zgură de pe Valea Țerovei a stârnit controverse imediat ce primarul Nelu Popa a anunțat că este interesat de preluarea lui de la TMK. Nu pentru a crește bugetul orașului, ci pentru a ecologiza zona, una despre care edilul-șef spune că sperie investitorii pe care îi duce în vizită în Parcul Industrial. Mulți reșițeni au adresat întrebări în mediul online primarului, în principal apostrofându-l că nu s-a gândit să vândă acea zgură unei companii de asfaltări.

Nelu Popa a luat în calcul și această variantă, însă nu se poate aplica în cazul haldei de zgură de la Reșița. „Vreau să închid odată pentru totdeauna o poveste în care eu nu cred. Acolo a existat zgură multă care s-a exploatat, îi știu pe bulgari, știu ce fac acolo, Z1, Z2, Z3, Z4, ea este bună la terasamente, într-adevăr așa este, acea zgură sănătoasă este bună la terasamente. Dar dacă vreți un punct de vedere al cuiva care a fost de foarte multe ori acolo în ultimii 2 ani, a rămas foarte mult mâl,  foarte multă cenușă care nu folosește nimănui și ceea ce a fost bun s-a cam scos de acolo”, explică primarul Reșiței.

CITEȘTE ȘI: Buba Reșiței și-a găsit leacul! Nelu Popa vrea să o vindece!

celtic transilvania 1000x100px

Nu doar calitatea materialului este o problemă, ci și drumul de acces. Marile companii de asfaltări nu pot ajunge la halda de zgură a Reșiței în lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate. „Dacă nu ai o autostradă care să treacă pe lângă tine, un drum național cu un terasament serios, adică 1-2 metri în plan vertical și 7-8, 12-15 în plan orizontal și nu știu câți kilometri nu o să scoți ăia 10 milioane de metri cubi veci pururi, deci eu știu că TMK s-a plâns de chestia asta de-a lungul timpului”.

În ceea ce îi privește pe cei care insistă asupra faptului că alții, dacă ar fi avut această bogăție, ar fi știut ce să facă, Nelu Popa întreabă simplu:„De ce nu au venit ? Dacă era aurul acesta negru aici sau cenușiu atât de important, trebuia să vină. Nu au venit! Haideți să o închidem, haideți să o ecologizăm și dacă vreodată vor apărea cei care sunt foarte interesați de aurul nostru de acolo, îl decopertăm și îl dăm”, a conchis primarul Reșiței.