Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, și-a făcut un obicei din a jigni aproape pe toată lumea și, chiar mai grav, din a acuza de hoție fără a putea proba mare lucru. O face perfect conștient și interesat!
Au trecut mai bine de trei luni de la momentul apariției în spațiul public a imaginilor inumane surprinse în Staționarul 3 al Spitalului Județean de Urgență din Reșița, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean, și tot atât timp de când președintele Romeo Dunca vorbea despre înlocuirea managerului Alina Stancovici. Era evident încă de atunci că mare lucru nu i se putea imputa unui manager instalat în funcție cu puțin timp în urmă și care îi ceruse lui Romeo Dunca bani pentru extinderea secției în care sunt tratați bolnavii de COVID, dar de fiecare dată primise același răspuns: nu există bani! Nimeni nu mai suflă o vorbă despre controalele făcute la spitalul groazei, nici măcar Ministerul Sănătății! Și, totuși, provocat de Express de Banat, Romeo Dunca a ales să spună acum adevărul: „Ce vină poate să aibă managerul după trei luni de mandat?! Schimbarea managerului ar fi o sacrificare, deși culpa nu poți să i-o pui în cârcă. Nu a fost suficient de implicat și după părerea mea nu are așa o vină încât să răspundă cu postul. Atunci am spus că și managerul trebuie să plătească ca să fie mulțumită populația! Nu este corect, managerul nu a avut vină, este ca și cum m-ați schimba acum pe mine pentru că nu circulați în condiții civilizate pe o mare parte din drumurile județene din Caraș-Severin”.
Cu alte cuvinte, Dunca nu spune mereu ceea ce este, ci afirmă ce vor să audă unii sau alții. E bine de știut măcar de acum încolo. Cum e bine de știut și că mare lucru nu se schimbă în Spitalul Județean cu cele două staționare ale sale. „La infrastructura existentă nu putem să avem mari așteptări. Un pic am mai făcut, ce am putut. Știm ce avem de făcut, dar nu putem face mari lucrări pentru că nu avem bani. Mie să-mi reproșați după patru ani dacă nu am reușit să începem ceva. Multe schimbări nu vor fi!”, a explicat Romeo Dunca.
În absența concluziilor raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătății, președintele CJ și-a formulat singur o opinie: „Cheltuieli aiurea, prețuri mari la achiziții, foarte puține lucrări plătite de Casa de Sănătate, grad foarte mic de acoperire, personal mult care nu-și face treaba așa cum ar trebui, salarii foarte multe care nu au un număr acoperitor de intervenții”.
Și până când își vor aduce aminte cei din Ministerul Sănătății de Reșița și de spitalul care a îngrozit o planetă întreagă, Romeo Dunca a luat totuși câteva măsuri: „Am avut o discuție pentru achiziționarea unui program de urmărire a achizițiilor, să urmărim și noi prețurile la ceea ce cumpărăm și de unde. Există o persoană pe care am adus-o să se ocupe de acest proiect, Sănătatea în Caraș-Severin, cu două teme: spitalul modular și spitalul județean. Plus ajutorul pe care vreau să-l dau personal celor care astăzi gestionează spitalul”.