Amplele discuții pe tema proiectului care se referă la gestionarea deșeurilor din județ au fost spulberate astăzi. Liderul de la Palatul Administrativ a ținut să îi liniștească pe edilii cărășeni și să le transmită că lucrurile sunt în grafic.
Nemulțumirea afișată de primarii din județ cu privire la modul în care se implementează proiectul „Sistem Integrat de management al deșeurilor în județul Caraș-Severin” l-a determinat pe șeful administrației județene să ofere câteva explicații cu privire la decizia forului de a accesa banii europeni prin Consiliul Județean.
„Este un proiect de 53 de milioane de euro. Beneficiare sunt comunitățile locale din Caraș-Severin, nu Consiliul Județean. Consiliul Județean s-a angajat să obțină finanțarea pentru acest proiect pentru că în legislația europeană este foarte clar prevăzut că doar o entitate de circa 300.000 de locuitori poate accesa aceste fonduri. Acesta este motivul pentru care ne-am angajat în obținerea finanțării, o finanțare importantă, care nu putea să vină din alte părți. Nu putea să vină din bani bugetari, din banii Guvernului României”, a explicat Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, în urma conferinței privind prezentarea stadiului de implementare a proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Caraș-Severin”.
Ce spun primarii cărășeni?
Unul dintre edilii prezenți astăzi în sală la conferința de presă organizată de Consiliul Județean a fost primarul orașului Moldova Nouă, Matei Lupu. Acesta susține că proiectul este extrem de important pentru toți locuitorii județului, și nu doar pentru cei ale căror destine le conduce. Asta, mai ales că în prezent la groapa de gunoi din Dealul Lupacului ajung deșeuri din tot județul.
Matei Lupu, primar Moldova Nouă
„Cred că acest lucru putea să se întâmple de mult, să nu ajungem în situația în care să primim amenzi de la Garda de Mediu, să fim amenințați de instituțiile statului să nu mai depozităm gunoiul pentru că acum nu există altă situație. La ora actuală nu există soluție pentru noi, mai ales pentru primari, să putem rezolva această problemă. Să dea Dumnezeu ca până în 31 decembrie 2015 să se închidă acest proiect și noi să putem să mergem în continuare așa cum este normal, cum este european, cu niște stații ecologice, stații de sortare, pentru că acum colectăm gunoiul fără a fi separat, fie el menajer, sticlă sau plastic. Trebuie odată să se rezolve și problema aceasta!”, a declarat primarul Matei Lupu.
Milioane de euro și pentru apă-canal
În plus față de derularea proiectului referitor la deșeuri, liderul forului județean, Sorin Frunzăverde, a mai amintit că instituția pe care o conduce va mai accesa și alte fonduri importante.
[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157645631520358″]
„Vom accesa încă 139 de milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă și canalizare din Caraș-Severin, atât pentru cele 8 orașe, cât și în alte 10 localități rurale, finanțarea aceasta fiind posibilă pe noul Program Operațional Sectorial de Mediu. Este un proiect pe care, practic, l-am realizat în acest moment. Îl vom depune zilele viitoare la Ministerul Mediului. Evident, este un proiect diferit de cel pe care îl prezentăm astăzi, de gestionare integrată a deșeurilor, în valoare de 53 de milioane de euro, așa cum am afirmat”, a subliniat Frunzăverde.