De 8 ani în așteptare! S-a semnat contractul pentru finalizarea sălii polivalente de lângă Baza Sportivă 2: „Sperăm ca anul viitor să fie gata”

Pentru sporturile de echipă de sală și iubitorii de sport timișoreni am putea spune că anul 2019 are semne bune, dar doar parțial! După mai mult de un an în care Sala Polivalentă de la Baza Sportivă numărul 2 a fost „blocată” în procese legislativo-birocratice, contractul cu noile firme care să termine lucrarea a fost semnat săptămâna trecută. Cei de la Politehnica spune că speră ca sala să fie gata în 2020. 

Ca un scurt istoric, sala a fost gândită inițial ca o sală doar pentru handbal, care să aparțină exclusiv Universității Politehnice din Timișoara. Din 2010, fondurile însă au devenit tot mai puține, iar lucrarea a avansat tot mai greoi. Ulterior, sala a fost „deturnată” pentru a fi gazda grupei organizate la Timișoara în cadrul Campionatului European de Baschet feminin din 2015, când țara noastră a fost co-organizatoare, alături de Ungaria. În proiect s-a asociat și Primăria Timișoara, cu 50% din finanțare, iar proiectul inițial s-a schimbat spre o sală polivalentă, cu un număr mai mare de locuri, 2.500.

Din păcate, lucrurile s-au complicat din nou după ce firma care câștigase licitația a intrat în insolvență. Vreme îndelungată, șantierul a fost ținut blocat. Până la urmă, UPT a desfăcut înțelegerea în instanță și în cele din urmă, a putut organiza o nouă licitație. În ultimul an însă, sala a fost un șantier pustiu, fără niciun progres. De altfel, unele echipamente cumpărate deja, cum ar fi video-box-ul ce va fi pus pe tavan, stau în depozite, așteptând ca lucrurile să se reia în sfârșit. Primele săptămâni ale lunii ianuarie au adus un pas important.

Contractul s-a semnat, lucrările ar trebui să se reia luna viitoare

Politehnica a semnat contractul cu o asociere de două firme, care a câștigat licitația. Partea de construcții-montaj are o valoare de 12 milioane de lei, fără TVA, iar cu TVA, ajunge la 14,75 de milioane. „S-a semnat contractul săptămâna trecută, este o asociere de firme. S-a prezentat un grafic general al lucrărilor, urmează să se facă și un grafic specific, pentru anul în curs. Termenul din contract este de 31 de luni de la semnarea actelor, noi sperăm ca anul viitor să fie gata”, ne-a declarat prorectorul Daniel Dan. Despre prima parte a anului 2020 ne-a vorbit și rectorul Viorel Șerban.

Practic, sala are trei corpuri, una cu zona ce include terenul și tribunele, alta cu vestiarele și birourile și alta cu coridorul, toalete etc. Sala va avea două tribune, de o parte și de alta, și o structură de acoperiș în formă de semicerc. De asemenea, afară va fi și o parcare, inclusă în proiect. Cheltuiala totală va depăși suma din contractul semnat, deoarece mai trebuie cumpărate scaune și alte echipamente, față de cele deja achiziționate.

Banii vor proveni de la UPT, atât ceea ce primește universitatea de la Ministerul Educației, cât și veniturile proprii, dar și de la Primărie, deoarece cele două instituții dețin proiectul în proporție de 50%. Prima licitație pentru sala polivalentă a avut loc în data de 13 ianuarie 2011.