“Dragalina”, un adevărat monument al istoriei!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Cu o istorie de 140 de ani pe umeri, Liceul Teoretic Dragalina îi formează pe copiii din Oravița, pregătindu-i pentru viață. La ceas de sărbătoare, frumoasa vârstă de 140 de ani a fost onorată printr-o săptămână întreagă de evenimente festive.

Unitatea de învățământ a fost atestată pentru prima dată în anul 1873, atunci când primii învățăcei s-au bucurat acolo de doar câteva clase primare. De-a lungul timpului, liceul a găzduit și format generații întregi de elevi, acum oameni de seamă ai județului. Doctori și oameni de cultură au învățat în băncile Liceului Dragalina. Pentru ei, dar și pentru învățăceii de astăzi care le calcă pe urme, zilele de sărbătoare în cinstea unității de învățământ au fost organizate ca la carte.

Săptămâna de sărbătoare a început cu o competiție între elevi. Au fost organizate două concursuri, ,,Îngeri păzitori”, un concurs pe teme religioase, și concursul ,,Noi suntem români”, un adevărat moment de celebrare a Zilei Naționale a României. Cei mici au invocat ziua de 1 Decembrie așa cum au văzut-o ei. Cu fast și veselie, acțiunea a fost una cu și despre copii. ,, Am avut planificată o săptămână pe care am dedicat-o în întregime liceului. Am început cu o zi de concursuri. De fapt, este cam impropriu spus că au fost concursuri, pentru că toți copiii au fost câștigători și au primit premii”, a declarat Aurica Lazarov, director al Liceului Teoretic Dragalina.

Și ziua de marți a fost o zi plină de fast și sărbătoare. Elevii au participat la proiectul educațional ,,Istoria în imagini”. Cei mai talentați la pictură și-au expus lucrările în cadrul unei expoziții de icoane pe sticlă. Cele mai frumoase iconițe pictate au primit premii pe măsură.

Invitații s-au putut delecta cu un concert excepțional susținut de Filarmonica Banatului din Timișoara. În timp ce scena Teatrului din Oravița răsuna în acordurile instrumentelor, holurile Teatrului au găzduit expoziția ,,Dragalina de ieri”. În cadrul acesteia, au fost expuse vederi vechi. Ziua de marți a găzduit și lansarea numărului omagial al Revistei Școlii, dar și lansarea cărții ,,O istorie a Liceului Teoretic General Dragalina”, lucrare aparținând lui Ionel Bota.

Trecut, prezent și viitor

promovare banner maxagro

Și zilele care au urmat le-au pregătit invitaților surprize de excepție. Miercuri a fost organizat poate cel mai așteptat eveniment din lanțul de serbări ale liceului. Întâlnirea dintre generații, intitulată ,,Trecut, prezent și viitor”, a adus laolaltă foști absolvenți ai Liceului Dragalina, foști profesori, dar și pe cei ce acum învață pe băncile acestuia. ,,Am încercat să avem invitați de toate vârstele. Pornind de la cei mai în vârstă, nu neaparat absolvenți, dar și profesori, cu un trecut legat de numele Liceului Dragalina, mai proaspeți absolvenți, care nu au ieșit de mult de pe băncile facultăților și care s-au întors în Oravița, dar și elevi actuali, care sunt în căutare de modele chiar dacă ei nu sunt conștienți de asta”, a mai declarat Aurica Lazarov.

Ziua de joi a fost dedicată simpozionului în memoria părintelui Traian Mihailovici, fost profesor de religie la Liceul Dragalina. Tot atunci a avut loc și lansarea revistei parohiale ,,Nihil sine Deo”. Seara a fost încununată de un spectacol susținut de elevi, sub titlul ,,Şcoala Talentelor”.

Moș Nicolae i-a surprins pe elevi pregătind de zor prăjiturele. În cadrul proiectului ,,Împarte bucuria”, elevii au preparat și vândut apoi diverse prăjituri. Din banii strânși, s-au cumpărat cadouri pentru copiii din centrele de plasament, pentru a le aduce și acestora un strop de bucurie.

Săptămâna onorifrică nu se putea încheia altfel decât într-un cadru la fel de special și de festiv. În cadrul zilei de astăzi va fi organizat un festival de colinde care își serbează, la rândul său, cea de-a șaptea ediție. Festivalul va fi organizat cu participarea liceenilor orăvițeni, dar și cu implicarea mai multor licee din județ.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/