De 1 Decembrie, Banatul se unește din nou!

Ziua Națională a României este celebrată de Muzeul Național al Banatului din Timișoara cu o expoziție de fotografii și documente inedite din colecțiile muzeale și din arhive, care prezintă victoria românilor din Banat în 1918. 

De 1 decembrie, Muzeul Național al Banatului vă invită să vizitați expoziția intitulată „Instaurarea Administrației Românești în Banat. Județul Timiș-Torontal și Caraș-Severin”. Expoziția are loc din 1 până în 3 decembrie, între orele 10.00 și 18.00, la Bastionului Maria Theresia Secția de Arte Plastice a Bibliotecii Județene Timiș.

Expoziția surprinde în imagini sugestive evenimentele care s-au derulat în spațiul bănățean după Primul Război Mondial. Organizarea trupelor, organizarea teritorială și administrativă, desfășurarea Marii Adunări Naționale toate momentele-cheie care au redat o Românie Unită. Cea mai mare parte a expoziției este dedicată procesului de instaurare a administrației românești în spațiul bănățean revenit României după Conferința de Pace de la Paris. De asemenea, expoziția oferă informații interesante despre reformele guvernului român în anii imediat următori constituirii statului național unitar: legiferarea votului universal, reforma agrară din 1921 și adoptarea Constituției din 1923.

Proiectul expozițional este realizat de Muzeul Național al Banatului în colaborare cu Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Mitropolia Banatului, Episcopia Ortodoxă a Caransebeșului, Serviciul Județean Timiș al Arhivelor Naționale, Serviciul Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale și Serviciul Județean Mehedinți al Arhivelor Naționale.