Datoriile de sute de miliarde de lei de la CET își pierd încet urma, dar Reșița a rămas fără patrimoniu!

Din societatea care a gestionat într-o mare pagubă pentru oraș căldura în sistem centralizat n-a mai rămas nimic. La polul opus însă, pe rolul instanțelor de judecată încă rulează procese care vizează falimentul altor firme fantomă, înființate să se piardă urma datoriilor.  

Nu cu multă vreme în urmă, reșițenii au asistat la doborârea turnurilor gemene, care au explodat în sincron spre uimirea curioșilor care au vrut să vadă ultima urmă a societății care le-a încălzit casele. Misiunea? Reușită! Terenul? Vândut pentru recuperarea unor datorii de aproape 500 de miliarde de lei vechi! În aceeași situație au fost și țevile de pe malul Bârzavei, care au aparținut primei firme înființate de Consiliul Local pentru serviciul public de încălzire. Vizată este CET Energoterm. Societatea a reușit să asimileze la bugetul de stat sume astronomice, cu zerouri greu de numărat.

Misiunea Cet Energoterm, eșuată
Mai exact, pe vremea primei societăți, CET Energoterm, Ministerul de Finanțe a fost garant pentru Reșița în ce privește contractarea unor împrumuturi consistente pentru achiziția de combustibil pe timp de iarnă. Povestea s-a tot repetat, datoriile au tot crescut, iar societatea s-a afundat tot mai tare în restanțe de miliarde până când s-a atins incredibila sumă de aproape jumătate de bilion de lei, bani publici. N-a existat nicio urmă de îndoială că firma a fost o gaură neagră pentru bugetul Reșiței, acest lucru fiind admis chiar de oficialii Reșiței, dar, chiar și așa, „îndatorarea” a fost cuvântul care a descris activitatea în pierdere a firmei. Prima societate a urmat calea insolvenței, apoi a falimentului, pentru ca în final să fie vândut întreg patrimoniul de care a dispus, așa cum Express de Banat a mai relatat.

CET 2010, încă în lichidare!
Ulterior, în etapa a doua, Consiliul Local a aprobat înființarea unei noi societăți, curate ca lacrima, fără urmă de datorie, care să îi permită contractarea serviciilor de furnizare a gazului. SC CET 2010 Reșița SRL a luat-o de la capăt, doar cu capital social și bunuri în valoare de cel mult 200.000 de lei. Și aceasta însă a eșuat, acumulând datorii de 87 de miliarde de lei vechi, principalul creditor fiind societatea E.On. Lichidatorul s-a prezentat recent în fața magistraților de la Tribunalul Caraș-Severin, plângându-se de faptul că următoarea etapă, falimentul, este mult întârziată din cauza faptului că, deși a fost convocată Adunarea Creditorilor de două ori, aceștia nu s-au prezentat la întâlnire.

Potrivit instanței de judecată, Tribunalul Caraș-Severin „încuviinţează cererea de amânare formulată de reprezentantul administratorului judiciar pentru continuarea procedurii cu aflarea punctului de vedere al creditorilor convocaţi pentru data de 25.09.2015, pentru aprobarea intrării societăţii debitoare în procedura de faliment”, se arată în soluția pe scurt a judecătorilor cărășeni.

A treia firmă, pe val!
Lucrurile nu se opresc aici însă. Întrucât administrația dorea eliminarea scurgerilor din buget, care păreau interminabile, aleșii locali au aprobat înființarea celei de-a treia societăți, Termoserv. Obiectul de activitate al acesteia este să gestioneze în continuare furnizarea căldurii, însă contractele cu firma de distribuție a gazului sunt încheiate direct între beneficiar și furnizor, fără ca societatea comercială să mai fie punct de intermediere. Prin urmare, astfel de contracte mai există semnate între școli și E.On, dar și între Direcția de Administrare a Domeniului Public și același furnizor. Firma, efectiv, se ocupă de gestionarea punctelor termice și mai are 87 de angajați.

 

Comments

 1. roman says:

  pentru dumnavoastra stimata jurnalista bilion (billion) in limba romana este miliard – oare se face limba romana la ora de engleza?!

 2. Trili Ion says:

  bilionul e doar unul din trilionul de cuvinte din vocabularul stimatei, folosit pentru sporirea factorului chix al dramatismului abordarii cu care ne-a obsnuit. sa retinem ca trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca turnurile gemene demolate de curand erau cosurile de fum ale CET. viitoarea intoxicare prin dezinformare pe cand? care e AMR pana la 1 milion?

 3. Mircea Popa says:

  Problema asta cu CET-ul are mai multe substraturi,interesant este ca niciun jurnalist nu a ajuns la cel mai de jos substrat,adica adevaratii beneficiari ai falimentului care prin metode ,,ortodoxe” au facut averi,case pe la Timisoara etc. Oare cand vom vedea si noi un articol pe tema aceasta si totodata cineva se va auto-sesiza?!

 4. Trili Ion says:

  niciun jurnalist n-are interesul sa sape prin substraturi. si asa e obositor sa sape prin niste hartii servite gata din care fac prin copy-paste un rezumat. baga un titlu de soc si groaza si continut ioc. interesant e ca toate administratiile de pana in 2008 au pus umarul la falimentare dar actuala nu a pus deloc talpa la redresare. grea mostenire i s-a lasat lui Mishu. of, of, mai, mai!

 5. Mircea Popa says:

  Pardon Trili Ion..nu a avut niciun interes sa puna talpa la redresare, din moment ce un proiect european de 25 de milioane de euro a fost castigat initial in prima faza, ulterior motivul pierderii lui asa cum aparea in notificarea oficiala: lipsa sprijinului autoritatilor locale adica-Primarie si Consiliul Local-din ce inteleg, asta inseamna ca au pus umarul la falimentare. Pacat ca traim in Resita unde jurnalistii nu scriu despre purul adevarul de altfel si toata lumea pe care ar trebui sa ii intereseze acest adevar cam fug de el.. si nu inteleg de ce?!

 6. Trili Ion says:

  Pardon Mircea Popa. am uitat ghilimelele: actuala “nu a pus deloc” talpa la redresare. s-a zbatut, s-a agitat si da-i si lupta, dar ghinion de nesansa. repet. jurnalistii nu scriu ca sa nu isi taie singuri craca. spun (acriu) povesti pentru ca mana intinsa trebuie sa spuna o poveste. mana e intinsa la bani publici iar povestile-s pentru noi.

 7. Podsekalnikov says:

  Resita a ramas fara….., Resita nu mai detine…, La Resita nu se mai gaseste…., la Resita nu mai functioneaza…., Resita a pierdut… Punctele de suspensie pot fi completate cu aproape orce. Asta realitatea cruda.

 8. mili-on says:

  Stimati jurnalisti(?), de ce nu mergeti cu investigatia pana la capat? De ce , din cand , zgandariti cu ceva ce va da “pe tava” ordonatorul de credite ca sa faceti opinia publica sa zica BRAVO,bine ca s-a inchis si gaura asta?Dar de ce nu cercetati, de ce s-a pierdut acel proiect de 25 mil euro, bani europeni? Mergeti la tov. Crina sa-l intrebati, “de ce nu s-au dat nici acum salariile restante celor disponibilizati de la CET in august 2014, pt. ca asa a promis vicele in sept.2014?Cand CET Energoterm a reusit si la presiunea fostilor angajati, sa dea salariile compensatorii, Primaria(cu seful in frunte)s-a laudat ca “in urma demersurilor noastre..”bla- bla-bla, desi nu au avut absolut nicio contributie, banii venind pt. ca s-a vandut terenul CET. Acum a trecut mai bine de un an si bani ioc!Hai tov.primar, lauda-te si acum ca daca oamenii isi iau banii , poate te voteaza la anul.Multumim anticipat?

 9. ionescu says:

  in completare Resita nu mai are….Dar are functionari platiti cu 2.000 euro lunar; Resita nu mai detine…Dar are un premar cu bmw ultimul racnet de nu a vazut Rusca si Cornereva decat in poze…; La Resita nu se mai gaseste…..Dar aveti un director sarb/tigan la intretinere care va umple de flori, si va goleste de bani si materiale….; Completati si voi…

 10. grigore says:

  Se pare ca la fiecare articol, in ultima perioada, prin comentariile lasate, se cam sparge buba cu sesizari ce risca sa intre in sfera raspunderii penale pentru anumiti functionari inalti ce ne decid (de prea multa vreme) destinul nostru si al Resitei.Aveti dreptate toti cei care ati lasat comentarii, unii mai au si umor…care din pacate reflecta intrutotul realitatea

 11. Dan-Aliosa (P)Ulici says:

  Stati linistiti, suntem prea multi lingai ai Primarului si care roadem oase si ciolane de la el, nu mor caii cand vor cainii

 12. Remus says:

  Primarul Stepanescu si triada licitatiilor dubioase.
  Stepanescu – primarul care este, genul de primar corect, care desi este al Resitei isi face vila si isi cumpara masina de lux in Timisoara, ca sa nu vada saracii din resita cat de greu o duce el saracul.
  Catana – mana dreapta a edilului, o persoana foarte dubioasa.
  Lotorosanca – sotia unui condamnat.
  Chis – un personaj foarte dubios.
  Acestia conduc destinele acestui oras tot mai infloritor pe zi ce trece.

 13. Nasturel says:

  Vad ca ne tot dati informatii cu portia. Oare nu este nimeni care sa be spuna care este echipa completa de slugi a acestui Mihai. Ar fi bine de stiut ca sa ii cunoastem si noi pe cei ce se fac vinovati de soarta acestui oras.

 14. rabinul says:

  Voi cei care tot afirmati ca nu este nimic bun la nivel de Resita ce ati facut sau ce faceti pentru Resita. Sau este mai simplul sa stai pe msrgine si doar sa constati.Sau poat mergeti pe principiul :sa plece ei ca sa venim noi.Sau la vremuri noi tot noi . Sa fiti siguri ca resitenii gandesc judeca sau va judeca.

 15. gelu says:

  Ar trebui sa stim care sunt sclavii lui Vali Rusu si Schelean. Sigur sunt libidinosi si oligofreni. La ce prostii scriu au fost spalati pe creier de Sergiu Taban, os de Comtim.

 16. Dan says:

  Gelul vezi ca ai uitat poezia, când intri ca o sluga ce ești pe lângă ce ai scris trebuie sa spui neapărat despre km 7, centrul civic, altfel vine stăpânul tău Mihai și te cearta ca pe nimănui. Ai grija sa nu îți superi comunistul tău șef.

 17. Raluca says:

  Eu il consider pe gelu un om special, adica trebuie sa fi destul de cinic atata timp cat tu il aperi pe Mihai sa spui despre ceilalti ca sunt libidinosi. Ha ha ha, asta da tehnica de atac. Oare tie nu ti-au povestit colegii tai slugoii cam ce le face el nevestelor voastre. Tare ma tem ca in timp ce pe tine te-a pus sa intrii aici si sa scrii el este cu nevasta ta. Eu sincer te compatimesc.

 18. gelu says:

  Asta este adevarul, dureros pentru tine no name. Insa spre deosebire de tine eu nu am stat in genunchi si am pupat picioare si maini dupa chefuri de pomina. Ce sa- i faci esti un robot care a uitat ca in perioada de trista amintire s-au taiat si banii pentru trusourile copiilor.

 19. Lucas says:

  Domnule Mihai, trebuie sa va spun ca eu nu sunt de acord cu ceea ce faceti. Adica aveti in subordinea dumneavoastra oaneni pe care ii folositi doar pentru semnatura, unii dintre ei sunt inca copii. La un moment dat sistemul dumneavoastra va claca, la fel cum au clacat si altii inainte. Adica daca se ajunge la necazuri mari, ok dumneavoastra vi-ati facut-o cu mana dvs, dar ceilalti ? Cei pe care i-ati folosit doar, nu va ganditi ca ii luati de langa familie, de langa copii, oare dvs chiar nu va este frica de Dumnezeu (pentru ca in campanii v-am tot vazut pe la biserici), sau mergeti acolo doar din 4 in 4 ani ?

 20. alina says:

  A inceput campania electorala prin atacarea primarului si a primariei. Daca cei care comenteaza aici sunt din cei care candideaza sa ne fereasca Dumnezeu de asemenea oameni. O sa le recomand prietenilor mei sa se fereasca de ei.

 21. gelu dansatoru says:

  Aparatorii Misului tot dau dupa acest Vali Rusu. Egal ca acest domn a facut ce a facut, dar e un om intr-o anumita conditie, pe care eu nu as dorio nimanui, si ma intreb ce fel de oameni dau cu piciorul intr-un om cazut la pamant, indiferent ce ar fi facut acel om, e un om cazut.

 22. drumes serafi says:

  Alina eu nu imi fac probleme daca va ramane seful tau in cotinuare la butoane, din partea mea poate sa ramana tot el. Pentru ca el e genul de om care ca si Oprescu nu se poate oprii pana nu il vor oprii baietii care intradevar vegheaza oameni ca si seful tau. Sefului tau ii este frica acum sa aduca firme noi in care nu are incredere asa ca in prioada urmatoare vom vedea in oras doar Elis Pavaje si Dirksen, firmele lui de casa cu care a mai lucrat si in care are incredere. Vom vedea aceleasi incredintari directe la preturi supraevaluate. Dar nici cei de la DNA nu sunt prosti. Asa ca datii inainte cu tupeu.

 23. sergiu baban says:

  Dragi cititori va spun si pe aceasta cale ca si eu si postacii mei avem o problema ca sa nu o numesc altfel si nu ne outem oprii din prostii. Va rog sa imi recomandati un medic de ficap ca nu sunt bine .

 24. plusica din c1 says:

  Eu va inteleg pe voi toti care intrati si scrieti la comanda in apararea sefului vostru Mihai. Pentru ca voi ca sa cresteti in ochii lui a trebuit sa va turnati colegii si sa mai faceti din cand in cand cate o pirueta pentru el. Iar daca anul viitor pierde voi sunteti terminati, pentru ca in afara de turnatorie nu va mai pricepeti la nimic si veti fi dati afara unul cate unul, pentru ca acei colegi pe care i-ati turnat se vor gandii sa va intoarca multamul. Asa ca e normal ca voi sa trageti tare pentru ca trageti pentru jobul vostru. Poate nu toti sunteti baieti rai dar va place sa va umiliti in fata Ayatolahului si sa adunati firimiturile pe care vi le arunca din cand in cand. Cred ca la sfarsitul zilei si unora din voi le este sila de ceea ce a trebuit sa faca. Numai bine la toata lumea.

 25. vali buton says:

  Mihai, dragul meu prieten, nu stiam ca esti genul de om care aduna ce am arumcat eu si ma refer aici la tatihana. Iao dragul meu prieten si spalate pe cap cu ea.

 26. andrada says:

  Asa este fetelor, adica va pune sa scrieti in apararea lui, pentru ca mai apoi, fiind suparat ca nu l-ati aparat asa cum ar fi vrut el spune despre voi in gura mare ca sunteti femei usoare. Indiferent ca ar face sau nu ar face o femeie, un barbat cumsecade nu va jignii niciodata o femeie. O sa vedeti ca indiferent cat incercati sa il ajurati el tot nu va fi nemultumit si ca veni vrenea cand va va jigni. Asa se comporta caracterele josnice care nu respecta pe nimeni in afara de propria persoana. Este exact cum era cultul personalitatii pe vremea lui Ceausescu. Ii place sa vorbesti slugarnic la adresa lui, chiar daca si el e constient de valoarea joasa a caracterului propriu.

 27. sergiu baban says:

  Stingerea baieti ca o sa creada adversarul despre noi ca nu ne preocupa decat postatul.Atentie la notite sa nu ne suparam creditorii. Pupici dragilor.
  PS am un usor disconfort provocat de propriul meu caracter. Ce imi recomandati?

 28. nicu says:

  Inca mai aveti sechelele plagiatului ca si seful cel mare ponta. Dan vi-a spus mai devreme sa aveti grija ca ati uitat poezia si voi veniti la urma si spuneti sa aibe ei grija la notite. Eu ce sa inteleg de aici, ori ca nu puteti mai mult decat sa imitati, ori via placut gluma. In orisice caz eu va zic ca nu e de gluma cu puscaria, asa ca bagativa mintile in cap si respectati legea.

 29. sergiu baban says:

  Nicu scumpule nu te impacienta. vegeaza tu la legalitatea ta . Nu te preocupa de altii.Consideri ca paiul altora este mai vizibil decat barna din ochii tai? Pa dragule. Pa… Bezele

 30. doru says:

  Nicule, acolo o sa ajungi tu cu toata sleahta ta de dezinformatori.

 31. Un Resitean says:

  Nu inteleg, de ce un articol in care unii cetateni emit pareri diferite fata de parerile celor care conduc acest oras si fata de de parerile celor care ii sustin, este cumva ,,ascuns” de pe pagina principala a ziarului, in timp ce alte articole sunt pastrate si 2 zile. Este gresit sa ai opinii diferite (nu neaparat contrare) si daca cumva ai, sa nu iasa la suprafata? Unde este libertatea presei si a cuvantului exprimat??

 32. Lucian says:

  Asa este, domnul jurnalist Daanus Stancius, sterge comenturi si stiri la solicitarea telefonika a lui Kimjong-prim. Veni-mi-ar sila de voi.

 33. popescu says:

  incalzirea centralizata este falimentara ca majoritatea activitatilor administrate de stat , parca revad la televizor pe un domn viceprimar care sustinea cu tarie finantarea acestei activitati nerentabile , uitativa si la capitala cum acest sistem este falimentar acumuland datorii inimaginabile.solutia era foarte simpla si practiva , respectiv ,centralele individuale de apartament care asigura caldura, confort si costuri mult mai mici decat caldura furnizata prin tevile ruginite, gaurite si cu pierderi mari pe linia de distributie.sigur pentru a lua astfel de decizii iti mai trebuie si minte si management al profesionistilor. domnii politicieni s-au complacut sa sustina o activitate cu pierderi uriase , dar unde au avut grija sa-si puna toti ratatii care nu mai aveau slujbe,dar au pus afise si impartit tinichele in Campania electorala la fraierii de votanti.
  sigur intr-o societate normal condusa si administrate dupa criteriile economiei de piata toti acesti indivizii ar trebui sa plateasca pierderile uriase acumulate , bineanteles ca nu se va intampla nimic ei ramanand cu sumele incasate din salarii babane, cu masinile de lux achizitionate ,iar noi cu regretele si supararile.