Dascălii, învățați cum să abordeze cu elevii tematica refugiaților în școlile din Timișoara

logs
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Asociația LOGS-Grup de Inițiative Sociale vine în sprijinul cadrelor didactice și al profesorilor consilieri din județul Timiș cu un ghid și o formare despre abordarea migrației forțate în școli, realizată în baza experienței pe care LOGS o are în asistență umanitară și integrarea refugiaților în Timișoara.  

Nevoia de a integra zeci de mii de refugiați pe piața muncii și în sistemul de educație din România are nevoie de înțelegerea fenomenului și nevoilor pe care refugiații le au, inclusiv de elevii români. În acest context, Asociația LOGS-Grup de Inițiative Sociale îi sprijină pe dascălii și profesorii consilieri din județ cu un ghid și o formare despre abordarea migrației forțate în școli.

„Școala trebuie să fie unul dintre principalii piloni ai integrării refugiaților și ne-am dorit să susținem eforturile cadrelor didactice și ale Inspectoratului Școlar Județean Timiș cu instrumente inspirate din experiența noastră de lucru cu refugiați și alte tipuri de persoane vulnerabile. Nu avem soluții miraculoase, însă colaborarea dintre diverșii actori implicați în integrarea refugiaților, ucraineni și nu numai, este esențială și, cu siguranță, benefică. Fie că lucrăm în mod direct cu copii refugiați sau nu, avem nevoie să discutăm cu tinerele generații despre război și refugiați, dintr-o perspectivă contemporană și cu instrumente atent alese. Dezinformarea, stigmatizarea și, într-un final, segregarea socială sunt pericole cu care ne confruntăm în fiecare zi.”, a declarat Anabella Costache, managerul proiectului Better Together, de la Asociația LOGS.

Formarea gratuită pentru profesori se desfășoară în două sesiuni: online, joi, 6 octombrie, între orele 16.00-18.30 și în persoană, marți, 11 octombrie, între orele 16.00-18.30 în Timișoara.

Atât formarea, cât și ghidul fac parte din programul de educație pentru comunitate Better together, realizat de LOGS și finanțat de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte. Programul își propune să creeze un context educațional și cultural pentru promovarea solidarității cu persoanele refugiate și să faciliteze incluziunea socială a acestora printr-o serie de evenimente în cadrul cărora refugiații, migranții și localnicii să interacționeze direct.

STPT job 1000x200

Profesori interesați de formarea gratuită trebuie să se înscrie până în 3 octombrie, inclusiv, prin acest formular  sau la adresa de email: teodora.achim@grupullogs.ro.

Criza generată de războiul din Ucraina a făcut ca aproape 2,5 milioane de cetăţeni ucraineni să ajungă în România, din februarie 2022; peste 70.000 de ucraineni au rămas pe teritoriul țării, circa 53.000 de refugiați din Ucraina au primit protecție temporară. 33% dintre refugiații ucraineni din România sunt copii; peste 4.000 de copii neînsoțiți au ajuns în România, dintre care 220 sunt în sistemul de protecție al statului român.

Asociația LOGS are în prezent o echipă de 20 de profesioniști sociali, mediatori interculturali și traineri care au asistat până acum peste 15.000 de refugiați din țări precum Afganistan, Siria, Irak sau Ucraina.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/