Dascălii au intrat în febra examenelor

După ce liceenii au trecut prin emoțiile examenelor la începutul acestei luni, acum a venit rândul cadrelor didactice. Astăzi a avut loc examenul de definitivat la care au participat toți profesorii titulari cu o vechime de minimum doi ani în activitatea de predare.

Cadrele didactice titulare sau suplinitorii calificați au luat parte la proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2012. În județul Caraș Severin s-au dat examene la 23 de discipline. Dintre cei 69 de dascăli înscriși la concurs, s-au prezentat 63. Aceștia au primit trei subiecte diferite. Fiecare dintre ele a valorat 30 de puncte, iar 10 puncte au primit din oficiu. Subiectul care le-a ridicat cele mai mari probleme a fost cel de pedagogie. Profesorii au avut la dispoziție 4 ore pentru a rezolva toate cerințete.

”A fost ca la Biserică. Noi când am văzut subiectele ne-am făcut cruce, iar când vor citi ce am scris își vor face ei cruce”, a spus un profesor de religie, care a susținut astăzi examenul.

 ”A fost destul de greu. E prima oară când dau examenul. Subiectele au fost destul de accesibile, dar și grele. Asta este, așteptăm rezultatele”, este părerea unei profesoare de economie.

”În principiu, subiectele au fost acceptabile la majoritatea disciplinelor. Timpul a fost de asemenea suficient, chiar a fost rezonabil. Cel mai dificil a fost la pedagogie, din câte am vorbit cu colegii mei”, a subliniat și un profesor de prelucrarea lemnului și produse finite din lemn.

 Pentru a promova acest examen, profesorii sunt obligați să ia minim nota 7.00. În caz contrar, sunt declarați respinși. În acest caz au dreptul să participe la examen de alte trei ori în decurs de cinci ani. În cazul în care nu reușesc să promoveze testul, aceștia vor pierde gradul de profesor titular, fiind nevoiți să susțină din nou testul de titularizare.