Dănuț Groza, mesaj pentru Dominic Fritz: „Apreciez entuziasmul lui, însă sunt dezamăgit de amatorismul propunerilor sale”

Primarul orașului Sânnicolau Mare îi transmite omologului său de la Timișoara că spitalul din localitatea pe care o conduce nu poate funcționa ca unitate COVID-19 și nu poate prelua pacienții care au nevoie de internare la ATI.

Marți, primarul Timișoarei a făcut un apel către edilul local din Sânnicolau Mare, în contextul numărului mare de îmbolnăviri cu coronavirus de pe raza localității. Potrivit raportării autorităților, în dimineața zilei de 4 noiembrie, rata de infectare în Sânnicolau Mare era de 7,19 la mia de locuitori.

 „(…) Aș vrea să fac un apel la primarul din Sânnicolau Mare – are o rată de infectare foarte mare, aproape 7 la mia de locuitori. Sunt oameni din Sânnicolau Mare care sunt internați la «Victor Babeș», dar avem nevoie de paturile din Sânnicolau Mare pentru pacienți cu forme ușoare ca să degrevăm spitalele de aici. Vă rog să deschideți aceste paturi. Eu mă aștept la situația în care nu o să mai putem să internăm pacienți, ceea ce este foarte grav”, a declarat Dominic Fritz în 3 noiembrie.

CITEȘTE ȘI: NEWS ALERT. Fritz: „Este puțin probabil că vom putea evita o carantinare a orașului și a întregii zone periurbane”

În replică, Groza spune că spitalele sub 400 de paturi nu pot avea linie de gardă de terapie intensivă, prin lege. În plus, în spitalul din Sânnicolau Mare nu există stație de oxigen, se lucrează 8 ore pe zi, fără linie de gardă pe analize medicale sau radiologie și fără anestezist la program permanent, făcând astfel imposibile serviciile medicale de terapie intensivă. Primarul din Sânnicolau spune că spitalul nu poate funcționa nici ca unitate suport pentru că nu are circuitele necesare de tratament, iar clădirea nu poate primi aviz de zonă roșie.

„Apreciez entuziasmul lui Dominic Fritz, primarul Timișoarei, însă sunt dezamăgit de amatorismul propunerilor sale. Înainte de a ieși cu un apel public, trebuia să se documenteze și să verifice dacă lansează o propunere care poate fi implementată. În special în vremuri de criză cum sunt acestea, avem o răspundere sporită a afirmațiilor noastre”, a transmis Dănuț Groza, printr-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, ideea promovată de primarul Timișoarei este una discriminatorie și restricționează dreptul la servicii medicale al cetățenilor români.

„Aceasta este o bună ocazie ca Dominic Fritz să înțeleagă că nu este normal să folosească presa ca substitut al unor întâlniri de lucru. Dacă el sau cineva din echipa lui ne-ar fi dat un telefon înainte de a agita populația prin declarațiile de presă, ar fi aflat de ce nu este viabilă propunerea și în ce mare eroare se află. Oare și restul măsurilor propuse de el sunt la fel de documentate și de strategice ca și cea pentru Sânnicolau?. (…) Mă îngrijorează să văd cum preocuparea lui pentru cifre este mai mare decât grija pentru oameni. Oricum, dincolo de aspectele umane, din cauza lipsei de experiență probabil este depășit organizatoric și nu își cunoaște zonele de competență. Ce consider eu important este să lucrăm eficient și împreună pentru depășirea crizei medicale, așa că îi stau la dispoziție dacă are nevoie de îndrumare”, a mai spus Groza.