Dan Barna, în vizită la Timișoara, despre dezvăluirile din trecutul său: „Sunt foarte optimist asupra efectului generat de această anchetă”

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Candidatul alianței USR – PLUS la alegerile prezidențiale, Dan Barna a venit și la Timișoara, unde a mai fost în luna septembrie la congresul organizat de primul partid menționat. Barna a vorbit despre negocierile pentru formarea noului Guvern, din care partidul său nu va face parte. De asemenea, după publicarea dezvăluirilor despre activitatea sa din proiecte derulate cu fonduri europene, liderul userist a precizat că e convins că ancheta Rise Project îi va aduce un plus de voturi!

Barna e convins că ancheta deschisă in rem nu va descoperi nicio ilegalitate comisă de el în trecut. Din contră, candidatul la prezidențiale a precizat că e convins că românii vor înțeleg că este un atac menit să-l discrediteze, și, prin urmare, îl vor simpatiza mai mult. „Nu vreau să discut despre un scenariu care sunt convins că nu se va întâmpla. Eu știu că nu am făcut nimic ilegal sau imoral. Am cerut DNA să verifice toate datele. Sunt foarte optimist asupra efectului generat de această anchetă. Eu am mare încredere în înțelegerea românilor, care văd momentul. Îi încurajez pe români să citească articolul și să tragă concluziile. Este un atac aliniat al vechii clase politice”, a precizat Barna.

La întrebarea dacă ipotetic se teme de un eventual scenariu precum cel de la alegerile din 2014 de la FRF, când candidatul Gheorghe Popescu a fost arestat cu o seară înaintea zilei votului, Barna a spus că nu se pot face comparații între cele două situații. De asemenea, candidatul USR se așteaptă să se lupte în turul 2 cu președintele în funcție, Klaus Iohannis, susținut de PNL. „Un tur doi între Iohannis și Dan Barna este un tur doi pentru o Românie însănătoșită”, a punctat Barna.

Subiectul exodului tinerilor rămâne o temă centrală a campaniei lui Barna

Dan Barna spune că e necesar ca zilele acestea să există o dezbatere deschisă despre direcția în care să o ia țara, în contextul alegerilor, dar și căderii Guvernului în urma unei moțiuni de cenzură. „Le cer președintelui Iohannis și fostului premier Viorica Dăncilă să avem o dezbatere deschisă, transparentă, despre ce tip de România vrem să avem. Cum facem ca jumătate dintre tinerii de liceu să nu mai vrea să plece dintr-o țară care pretinde că are creștere economică. Îi invit la o dezbatere deschisă despre soluții. România are nevoie de un președinte activ, implicat. România nu-și mai permite să traiască de pe o zi pe alta, cum se întâmplă acum în această țară”, a explicat Barna.

Despre guvernarea pesedistă, firește, candidatul USR-PLUS a avut doar critici. Barna spune că după PSD, noul Guvern va avea cea mai mare provocare în conturarea bugetului pentru anul 2020. „România trăiește de 3 ani și jumătate într-o permanentă surpriză. Ceea ce a făcut această guvernare iresponsabilă PSD timp de trei ani și jumătate a fost să împingă construcția bugetară dincolo de limite. Este o provocare activă pentru viitorul Guvern, realizarea acestui buget”, crede Dan Barna.

USR-PLUS consideră că ar fi mai bine cu alegeri anticipate

Banner Forta Dreptei tm 1000x100 1000x100 (4)

Barna a vorbit și despre faptul că pentru România ar fi sănătos ca Guvernul să aibă și sprijinul Parlamentului, ceea ce fără alegeri anticipate pare aproape imposibil. La negocierile cu Iohannis și Orban, cei de la USR au impus criterii pentru miniștrii din noul Executiv ce se prefigurează a fi unul 100% format din membri PNL. „Ieri am avut o a doua rundă de consultări cu Ludovic Orban. Am propus un pact politic, cu prioritățile care credem că ar trebui să se afle pe agenda Guvernului. Miza, de fapt, pentru această perioadă, este să avem o guvernare cu un sprijin parlamentar, prin care să putem face acele reforme de care România are nevoie. Aștept lista completă a cabinetului, pentru a vedea care sunt aceste propuneri. Pentru noi, sunt foarte importante câteva criterii pe care le-am propus în acordul cu premierul desemnat: să nu aibă condamnări, să nu fie acuzați de plagiat, să nu fi colaborat niciodată cu Securitatea”, a precizat Barna.

O temă a discuțiilor cu Orban a fost și problema justiției, inclusiv raportul MCV. „România a fost decuplată de Bulgaria, deși aici a existat lupta împotriva corupției, iar în Bulgaria nu. Și totuși, raportul este în favoarea Bulgariei. Acestea sunt efectele atacului PSD, au dus sistemul aproape de colaps. Trebuie să se treacă la implementarea recomandărilor din raportul MCV, recomandările Comisiei de la Veneția, recomandările Comisiei GRECO. Este fundamental necesar ca următoarea guvernare să ia acele măsuri. Una este oprirea pensionării anticipate a magistraților, situație care a dus sistemul aproape de colaps”, a explicat Barna.

Crede că mai e timp pentru modificarea sistemului electoral în vederea alegerilor locale

În continuare, Dan Barna militează puternic pentru revenirea la alegerea primarilor și președinților de consilii județene în două tururi. „Este o chestiune de voință politică. Din discuțiile avute cu domnul Orban, am analizat că posibilitatea există. Alegerea primarilor și președinților de consilii județene trebuie să se facă în două tururi. Astăzi avem primari aleși cu 12-14%, ceea ce e total nereprezentativ. În programul meu, modificarea aceasta e văzută necesară, ca introdusă în Constituție. Trebuie introdusă în Constituție, pentru că așa nu se va întâmpla ca o altă majoritate vremelnică să modifice legea din nou”, a mai punctat Barna.

Din Timișoara, Barna va urca, prin Crișana, spre nordul țării. Următoarele orașe pe care le va vizita sunt Arad, Oradea și Satu Mare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/