Amplă rețea de droguri, destructurată la Timișoara! Legături cu piețele de stupefiante din Serbia și Spania!

timisoara capitala 2023 Alisia Columbonet 1000x100

Acțiune de amploare astăzi în vestul țării. Ziua a început cu percheziții la peste 20 de adrese într-un dosar privind traficul de cocaină. Întreaga afacere avea legătură cu lumea interlopă din Timișoara, dar și cu furnizori din Serbia și Spania.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara – Serviciul Antidrog, au efectuat astăzi 24 de percheziţii domiciliare pe raza județelor Timiș (22) și Bihor (2), într-o cauză privind destructurarea unui grup infracţional organizat. Membrii grupului sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, deținerea de droguri de mare risc, în vederea consumului propriu și camătă.

Mai precis, în ultimii doi ani, mai mulți interlopi din Timișoara, implicați și în acte de șantaj sau reglări de conturi, au acționat și pe linia traficului de cocaină. Liderul grupului, membru marcant al lumii interlope din municipiu, asigura protecția principalilor dealeri și avea rolul de a calma spiritele pentru ca activitățile grupului să se desfășoare fără probleme. „Pentru sprijinul acordat, acesta era recompensat periodic fie cu diferite sume de bani rezultate din traficul de droguri, fie prin oferirea de droguri pentru consum”, se arată în comunicatul DIICOT.

Gruparea controla piața de cocaină din oraș, marea parte a dealerilor locali și a consumatorilor constanți de cocaină aprovizionându-se de la membrii grupării. De asemenea, pătrunderea pe piața din municipiul Timișoara a oricărui alt dealer din afară se putea realiza doar cu acordul și în condițiile stabilite de aceștia.

Unul dintre furnizori era o persoană cunoscută în mediul interlop local, care primea regulat cantități de câteva kilograme de cocaină pe o filieră din Spania, pe care și-a dezvoltat-o în timp. Din cercul de dealeri locali fac parte și cetățeni sârbi, care au surse proprii de aprovizionare din Serbia.

„Caracteristic tuturor furnizorilor grupului infracțional este faptul că distribuiau cocaina doar către un cerc foarte restrâns de dealeri locali și consumatori fideli, de a căror încredere s-au asigurat de-a lungul timpului. De asemenea, furnizarea cantităților de droguri se realiza de cele mai multe ori în incinta unor imobile folosite de aceștia”, mai spun procurorii DIICOT.

promovare banner maxagro

Banii obținuți din traficul de droguri erau investiți în acordarea de împrumuturi cu camătă, cu scopul obținerii de profituri mai mari.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara au fost conduse, în vederea audierii, 22 de persoane.

Acţiunea este efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Oradea, SCCO Arad, SCCO Caraș-Severin, SCCO Hunedoara, SCCO Mehedinți și cadrelor de jandarmi din cadrul IJJ Timiș și Gruparea Mobilă Timiș. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale.

Pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

publicitate tmc 640