„Dacă vom evita să finanțăm sănătatea, «episodul Reșița» se poate repeta oriunde în România”

Imaginile ajunse în spațiul public, cele care surprind o realitate tristă din cadrul Staționarului 3 al Spitalului Județean de Urgență Reșița și care poate nu reprezintă un caz singular, unde mizeria și lipsa de preocupare zugrăvesc un peisaj dezolant al sistemului de sănătate românesc, sunt consecința unui cumul de evenimente care, în opinia candidatului PSD la Senatul României, Adrian Torma, ar putea fi evitat, dacă factorul politic, în speță Guvernul României, s-ar implica mai mult, indiferent de coloratură.

Cunoscut ca fire temperamentală și deloc indiferent la problemele județului, primarul orașului Moldova Nouă în perioada 2016-2020 pune degetul pe rană și încearcă să identifice cauzele și soluțiile vizavi de situația care oglindește trista realitate a spitalului din Reșița și nu numai:

„Situația de la Reșița e dramatică de mult timp și reprezintă o culpă comună a tuturor celor care au condus spitalul. Totodată, nu trebuie să uităm că, de un an, actualul guvern, prin managerii pe care i-a tot schimbat, putea să ia la cunoștință lucrurile care, până mai ieri, au fost mai puțin cunoscute publicului, cu atât mai mult cu cât vorbim de spital COVID-19. În plus, pentru acel corp există o finanțare europeană, dar am aflat, din presă, că se dorește renunțarea la finanțare doar pentru că sunt niște sume neeligibile destul de consistente. Eu zic că este păcat să se piardă banii europeni. Guvernul României a primit documente întocmite de către Asociația Orașelor, Comunelor, Municipiilor din țară tocmai pentru ca acele neeligibile, care depășesc procentul, să fie suportate de statul român, de Guvernul României. Respectivele sume ar trebui alocate UAT-urilor harnice care îndeplinesc punctajul, care și-au sumat niște costuri suplimentare pentru care, în momentul alocării liniei de finanțare și primirii finanțării, nu aveau de unde să le aibă. Dacă facem un calcul total, pe lângă cei 2%, statul român mai vine un procent de 5%, 10%, chiar 15%, cât e nevoie, și se finanțează din bani europeni un procent destul de mare, adică 70-80%, decât să vină banii din credite sau în totalitate de la bugetul național”.

Întrucât peste doar câteva zile cetăţenii vor fi chemați la urne pentru a decide încotro se îndreaptă România în următoarea perioadă, politicianul de la Dunăre nădăjduiește ca viitorul guvern, indiferent de coloratură, să sprijine cu adevărat segmentul educațional, cu atât mai mult sistemul de sănătate, ținând cont de contextul epidemiologic. În caz contrar, situația prezentată zilele trecute în cadrul celui mai important spital din Caraș-Severin ar putea să se repete oricând și în alte zone ale țării:

„Sper ca viitorul guvern să aibă înțelepciunea și să sprijine UAT-rile, mai ales că inclusiv orașul Moldova Nouă are ceva sume neeligibile destul de consistente pe anumite proiecte importante. E vital ca cei care vor guverna țara, indiferent de coloratură, să ne ajute să suportăm mult mai ușor costurile neeligibile. Altfel, dacă vom evita să finanțăm sănătatea și educația, «episodul Reșița» se poate repeta oriunde în România”.

(E)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/