În urma unei decizii guvernamentale, începând cu luna februarie, alocațiile copiilor vor fi majorate cu 20%, fapt care va produce, cel mai probabil, un impact pozitiv în societate. Inițiativa, deși bine-venită, nu reușește să acopere nevoile educaționale și materiale ale minorilor.
Dacă în trecut alocația copiilor reprezenta infima sumă de 42 de lei, pe parcursul anilor, aceasta a fost majorată la 84 de lei, 150 de lei și mai apoi la 185 de lei/lună (august 2020). Ca atare, în urma recentei majorări, alocațiile copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani au ajuns la suma de 214 lei, în timp ce pentru copiii până în doi ani și cei cu dizabilități până la 18 ani, cuantumul alocației va fi de 427 de lei, față de 369 – anterior. De asemenea, ministrul Muncii, Raluca Turcan, nu exclude posibilitatea unei noi majorări în acest sens undeva în lunile iulie-august.
Deși trendul majorărilor este unul ascendent, totuși o tânără mămică de pe raza orașului Moldova Nouă, în vârstă de 34 de ani, cu doi copii minori, a dat de înțeles că sumele acordate prin alocații nu acoperă mai deloc cheltuielile necesare asigurării unui trai decent a celor mici:
„Inițiativa actualei puteri este una bună, însă respectivele sume de bani sunt infime comparativ cu nevoile copiilor. Poate dacă pensiile speciale s-ar înjumătăți, ar exista resurse financiare pentru creșterea considerabilă a alocațiilor. Cu 214 lei pe lună nu reușești să-i asiguri copilului hrana necesară, îmbrăcămintea, obiectele de igienă personală, iar șirul poate continua. Nu mai vorbim despre adolescenți, unde cerințele sunt mult mai mari, în acest caz, pe lângă activitățile școlare obișnuite, intervenind și alte activități conexe ca de exemplu: lecții de înot, pian, canto etc. Dacă părinții nu s-ar implica în mod efectiv, copiii s-ar confrunta cu o serie de neajunsuri care, în mod indirect, ar duce la excluziune socială”.
Sursa foto principal: evz.ro.