Livrarea de soluții către cetățeni este cea mai mare așteptare pe care au social-democrații de la Guvernul Orban, asta în contextul în care, până să ajungă la guvernare, „PNL-ul nu a venit niciodată cu argumente clare, dar a știut să facă opoziție doar de dragul opoziției”.
Faptul că Guvernul PSD a luat hotărârea să mărească salariile, asta nu este un lucru rău, spune primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma, chiar dacă acest lucru „a afectat, poate, mediul privat, întrucât și eu vin din această zonă, însă dacă nu erau crescute salariile în România exista neșansa mediului privat de a nu mai găsi personal, personal care prefera să meargă în afara țării și nu ar mai fi rămas nici măcar oameni în instituțiile publice sau în toate instituțiile de stat. Nu ar mai fi avut cine să lucreze”.
În urma discuțiilor edilului cu alți șefi ai administrațiilor publice locale, Torma subliniază că inclusiv cu salariile mărite „e greu să atragem oameni de valoare în instituțiile publice” și asta tocmai datorită decalajului care încă există între Uniunea Europeană și România, oamenii preferând să înlocuiască cei 2.000-3.000 de lei pe care i-ar primi în urma unei munci calificate pentru o sumă de 1.700-1.800 de euro, bani care le-ar reveni în altă țară, în calitate de muncitori necalificați: „Ca atare, cred că măririle de salariu au fost bine puse, deși poate au fost dureroase, la un moment dat cineva trebuia să-și asume această decizie”, mai punctează primarul.
Șeful administrației publice locale de la malul Dunării amintește că a fost foarte supărat, în 2016, pentru că nu a găsit la PNL niciun proiect de guvernare, aceștia mizând pe ideea: „mergem cu capul înainte și vom vedea ce-o fi și cum o fi după”. Ei bine, acum, tocmai din acest considerent, Adrian Torma speră ca echipei venite la Palatul Victoria să nu-i vină vreo idee năstrușnică de a tăia ceea ce este făcut bine, în special, salariile întrucât „ar debusola sute de mii, chiar milioane de oameni care lucrează în instituțiile publice”.
Pe de altă parte, la nivel local, Torma atrage atenția că „dacă o organigramă este supradimensionată, nu e nevoie de intervenția ministrului”, întrucât „noi, la nivel local, trebuie să luăm o decizie cunoscând acest lucru, nu cum s-a-ntâmplat în 2011-2012, când, de la nivel național, am primit impunere de organigramă”.
Mai mult decât atât, primarul spune că anumite decizii luate la București nu au conexiune în realitate și punctează aici următorul scenariu: „Dacă noi vrem să dezvoltăm orașul și avem nevoie de oameni, ce facem? Vine ministrul să lucreze în locul meu la Moldova Nouă? Sunt lucruri care nu au conexiuni în realitate”.
Tot în contextul lipsei de conexiune cu realitatea, edilul-șef a pus punctul pe i scoțând în evidență că: „E normal ca tu să adopți niște decizii după ce te-ai jucat, poate, pe PlayStation un pic sau te-ai uitat la televizor ce fac alții, în alte țări, și adopți decizia aceasta. Cel puțin, sunt dezamăgit de ministrul de Finanțe. Din punctul meu de vedere și îmi asum lucrul acesta e o catastrofă și modul, dar și gândirea”.