Uite catargul, nu e catargul! Viziunea lui Robu despre centrul istoric al Timișoarei

Ultima „găselniță” a lui Robu, ”ajutat” de și sugestiile lui Culiță Chiș, sunt catargele montate în zona centrală a Timișoarei. Ei bine, unul dintre ele, pentru care s-a și dat ”undă verde” în consiliul local, nu va mai apărea, după ce primarul s-a gândit totuși că locația e total nepotrivită! De asemenea, în ceea ce privește clădirile din ”zona zero”, edilul e optimist că totul va fi frumos până în 2021.

Este vorba de catargul gândit pentru amplasare în Piața Libertății, locație care, după ce a fost modificată, conform unor planuri pregătite de pe vremea administrației Ciuhandu, a devenit o piață pentru evenimente. De exemplu, festivitățile de 9 Mai, Ziua Europei, au avut loc în această piață. Proiectul pentru un catarg în Piața Libertății a trecut de votul consilierilor locali, după ce s-au dat și bani pentru un studiu de fezabilitate. Degeaba, pentru că Robu s-a gândit că totuși, nu e un loc optim pentru un catarg. ”N-ai unde să pui un catarg acolo. Degeaba se vor supăra confrații noștri militari. Ar fi prea aproape de bustul lui Decebal. Nu poți să-l pui lângă stâlpi. Mai greșesc și specialiștii! Studiul de fezabilitate ar fi trebuit să spună că nu este oportun. Dacă făceam eu studiul, aș fi spus că nu este oportun”, a spus Robu, în stilul său consacrat.

Piața Libertății este la nici 10 minute de Primăria Timișoara. Hotărârea de consiliu local va trebuie să fie supusă din nou la vot, pentru a fi anulată. Concluziile le trageți singuri. În schimb, au apărut deja două catarge în fața Catedralei Mitropolitane, unde, bineînțeles, au mai dispărut și copaci. De asemenea, s-a mutat gazon, pe rulouri.

Optimist că fațadele se vor reabilita

În ceea ce privește Piața Victoriei, primarul e convins că majoritatea clădirilor istorice vor avea fațade renovate până în anul când Timișoara va fi capitala europeană a culturii. ”Noi sperăm ca până în 2021 să fie reabilitate clădirile”, spune Robu. Edilul a precizat că primăria va continua să impună amenzi și supra-impozitare pentru clădirile la care proprietarii nu refac fațada. ”Până încep să lucreze, vom da amenzi în continuare. Dacă n-au ce face cu banii, decât să-i cheltuiască pe amenzi, foarte bine”, a mai spus primarul.

Edilul ar vrea ca inclusiv blocurile din centru, de pe ”Surogat”, să aibă fațada reabilitată.