„Dacă ce s-a întâmplat în Italia se întâmpla în România, era măcel!” Managerul Spitalului „Victor Babeş” cere politicienilor să investească în sănătate şi după încheierea pandemiei

Cristian Oancea, noul manager al Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, consideră că sănătatea trebuie să fie o prioritate zero pentru politicieni, indiferent de culoare, şi după încheierea pandemiei. Investiţiile nu trebuie să se oprească aici, consideră managerul unităţii spitaliceşti, deoarece se ia în calcul un val doi al pandemiei, care nu poate să prindă România pe picior greşit.

„Dacă vrem să avem un act terapeutic corect trebuie ca sănătatea să fie prioritate şi sper ca în acest timp de trei luni de zile clasa noastră politică, indiferent de ce culoare, să fi înţeles că sănătatea trebuie să fie prioritară. Fără o sănătate adecvată oamenii mor. Fiecare partid, la orice campanie electorală, a fluturat ca priorităţi sănătatea şi învăţământul. Dorim ca acest sprijin să fie constant, nu acum este o pandemie, se ajută sistemul sanitar acum, după care iarăşi politicienii uită de noi. Dacă sistemul sanitar cedează, cedează toată naţiunea.”, a punctat managerul.

Acesta a dat un exemplu şi a spus că pandemia a găsit spitalul cu 10 ventilatoare, între timp s-au făcut investiţii şi numărul lor a crescut la 30.

„Începutul pandemiei ne-a prins cu 10 ventilatoare, acum avem în jur de 30 şi sper să mai creştem, pentru că ne dăm seama că poate să mai vină un al doilea vârf sau altă epidemie şi atunci trebuie să avem cu ce să depanăm aceste cazuri. Dacă ai 10 ventilatoare la începutul pandemiei şi vin 20 de pacienţi, cum iei decizia corectă? Cum iei decizia medicală, umană şi ecumenică până la urmă. Cine să moară şi cine să trăiască. Trebuie ca în sistemul medical să se investească în continuare. Nu trebuie să ne oprim că am investit în aceste două, trei luni, am depăşit epidemia şi apoi să uităm de sistemul sanitar, cum uităm şi de şcoli.”, a completat Cristian Oancea.

Managerul face o paralelă cu situaţia din Italia sau din alte ţări europene cu sisteme de sănătate performante şi spune că dacă în România ar fi degenarat situaţia, ar fi fost măcel.

„O naţiune dacă are şcoli şi are spitale performante, atunci are o populaţie sănătoasă şi educată. Restul sunt complementare. Dacă ce s-a întâmplat în Italia se întâmpla în România, era măcel, fără să exagerez. Investiţiile în sănătate trebuie să fie o prioritate zero. Hai să investim în spitale, hai să nu mai închidem spitale, hai să nu mai furăm de pe sistemul sanitar şi să facem un sistem sanitar corect şi pentru populaţie. Şi foarte important este să investim în programele de prevenţie.”, a mai spus Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/