Guvernul, PNL și CSM încearcă să taie craca DNA-ului pădurilor! Cătălin Drulă compară defrișările cu corupția din vremea lui Adrian Năstase

copac, drujba, taiat, defrisari
1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

DNA-ul pădurilor a primit avize negative din partea Guvernului și a CSM! Deputatul USR Cătălin Drulă argumentează de ce este necesară crearea unui corp de procurori specializați pe infracțiuni de mediu. Senatorul Fălcoi a declarat că PNL și UDMR se opun puternic inițiativei în Senat și că PSD susține proiectul doar pentru că se află în opoziție.

Deputatul USR de Timiș a oferit argumente pentru necesitatea unui DNA al pădurilor. Useristul compară tăierile ilegale cu situația corupției din epoca Năstase, când dosarele nu aveau nicio finalitate în instanță. Un departament separat, specializat pe infracțiunile de mediu, este soluția propusă de Uniunea Salvați România pentru combaterea tunurilor date pe mediu. Drulă atacă liberalii pentru opoziția din Parlament și a declarat că i-a transmis premierului Orban poziția partidului în legătură cu lipsa de susținere a proiectului de către PNL.

„Noi credem că este o idee foarte bună pentru că România are probleme cu tăieri de păduri, cu gropi de gunoi și tot felul de infracțiuni și nu prea se duc dosarele la capăt. Suntem la fel ca în situația din 2002-2003, când toți știam că avem corupție mare de tot dar nu aveam dosare și ne spunea Adrian Năstase că prea se umblă cu corupția în gură dar nu există dovezi. Asta se întâmplă și cu pădurile noastre. Credem că un corp de procurori de elită care să investigheze și să nu fie supuși influențelor locale marile tunuri date pe mediu este soluția. Problema cea mare este că se opune PNL. PNL și Guvernul Orban nu vor acest parchet. Sperăm să își schimbe această opinie. I-am transmis și premierului Orban că suntem șocați de această opoziție la înființarea acestui parchet care ar ajuta la asanarea situației de mediu.”, a declarat Cătălin Drulă.

1000x100 (4)

Piedicile în calea proiectului sunt puse și în Senatul României. Nicu Fălcoi a explicat poziția social-democraților, care susțin inițiativa datorită situației politice. Senatorul USR a comentat că PSD nu ar fi susținut un asemenea proiect dacă s-ar fi aflat la putere. Comisia juridică a dat un aviz negativ, după care au mai fost date două, din partea Guvernului și a CSM. Fălcoi spune că votul dat de Consiliul Superior al Magistraturii este fără dubiu unul politic. Argumentul se bazează pe același număr de voturi contra dat și pentru desființarea secției speciale pentru investigarea magistraților. „DNA-ul pădurilor presupune crearea unui corp de magistrați care să fie specializați pe infracțiunile de mediu. În acest moment, nu avem așa ceva în România. Cu mici excepții, există un grup informal de magistrați care au încercat să se specializeze, dar nu există un grup oficial. Culmea, și la Senat întâmpinăm aceeași opoziție ca și la Camera Deputaților, din partea PNL și UDMR. PSD, fiind în opoziție, este cât se poate de acord cu această lege, deși atunci când erau la guvernare cu siguranță nu ar fi fost. Proiectul a fost în dezbaterea comisiilor de specialitate în această săptămână, a primit avize pozitive până la comisia juridică. Din păcate, a primit un aviz negativ din partea Guvernului și unul din partea CSM-ului. S-a votat și voturile au fost zece la opt pentru un aviz negativ, la fel cum a fost și pentru desființarea secției de investigare a magistraților. Știam că votul este politic în CSM, dar că se menține așa de constat numărul de voturi pentru și contra nu am știut-o până săptămâna aceasta.”, a comentat Nicu Fălcoi.

Liderii PNL și-au explicat poziția față de DNA-ul pădurilor. Deputatul Ben-Oni Ardelean consideră că structurile deja existente trebuie să funcționeze pentru pedepsirea defrișărilor ilegale și o structură separată nu își are rostul. „Cred că este absolut imperativ ca organele abilitate să-şi facă datoria, să sancţioneze drastic pe cei care recurg la acte de ilegalitate. Nu este necesar să înfiinţăm organisme aiurea. Sunt organisme clare care să supravegheze defrişările care se produc în zona forestieră, să-şi facă datoria.”, a explicat Ben-Oni Ardelean.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/