Cursuri pentru auditor în domeniul calității, cu un lector cu peste două decenii de experiență

Timișorenii se pot specializa pentru postul de auditor în domeniul calității, deoarece de săptămâna viitoare Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș deschide o nouă sesiune de pregătire profesională în acest sens. Acest curs este autorizat de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC), iar absolvenții vor primi diplome emise de Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Educației Naționale, care au recunoaștere națională și internațională.

În primul rând, cursul se adresează personalului care coordonează sau participă la evaluarea prin audit a sistemului de management al calităţii din cadrul firmelor care intenţionează, sunt în curs de implementare sau au implementat un sistem de management al calităţii conform ISO 9001:2015 – instrument eficient de optimizare a proceselor interne, respectiv de câştigare a încrederii clienţilor. Auditorul în domeniul calității se ocupă, în principal, cu planificarea procesului de audit, colectarea și structurarea informațiilor specifice procesului de audit, analiza și aprecierea conformității și eficacității sistemului de management al calității, examinarea documentelor referitoare la sistemul de management al calității, întocmirea documentelor specifice procesului de audit.

Tematica acestui curs vizează noțiuni generale privind calitatea, principiile managementului calității, cerințele noului standard ISO 9001: 2015 și auditul calității (audituri interne, clasificarea auditurilor, etapele auditului intern, selectarea auditorilor, responsabilităţile personalului implicat în auditul intern, tehnici de comunicare, recomandări pentru auditat). Cursul prezintă explicit cerințele standardului ISO 9001:2015, standard ce implică abordarea pe bază de proces (ciclul PDCA) şi gândirea pe bază de risc (riscuri și oportunități în afaceri). Totodată, cursul conține un modul și aplicații privind evaluarea și tratarea riscurilor și oportunităților afacerii și tratează procesul de audit conform cerințelor noului standard ISO 19011:2018 – Linii directoare pentru auditarea sistemelor de management.

Cursul va dura o lună, între 30 septembrie și 30 octombrie. Mai întâi, în perioada 30 septembrie-11 octombrie va avea loc pregătirea teoretică, de luni până vineri, în intervalul orar 16.30-20.30. Apoi, candidații vor avea parte de pregătire practică din 12 octombrie până la final, când își vor realiza portofoliile. Cursurile vor avea loc la Centrul Regional de Afaceri Timișoara și vor fi susținute de Lucian Tărăbîc, director al firmei Qualitarium, un consultant de calitate cu 22 de ani de experiență în domeniu, auditor internațional înregistrat la TÜV Austria și Bureau Veritas Paris. Informații și înscrieri la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT, Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22, cam.105, tel. 0256 / 219 172, 0720 / 444 121, e-mail: mmuresan@cciat.info, Milena Mureșan responsabil curs.