Cura în salină, tratament adjuvant pentru pacienții cu boli pulmonare sau alergii

whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

România are nu doar cea mai mare salină din Europa, cea de la Slănic Prahova, dar se numără și printre țările cu cele mai multe saline de pe continent. Salinele pot oferi un tratament adjuvant pentru pacienții cu boli pulmonare sau alergii, spun medicii.

Speleoterapia, așa cum este numită terapia în salină, este indicată în special în cazul persoanelor care prezintă o imunitate mai slabă, răceli repetate, rinite cronice, în special alergice, polipi, sinuzite, faringite, astm bronșic sau bronșite astmatiforme, traheobronșite, sinuzite maxilare sau cronice, rezistență scăzută la stres, emfizem pulmonar, dar și pentru persoanele care suferă de oboseală cronică și insomnie.

„Există însă și contraindicații. Nu se recomandă cura cu aerosoli în cazul persoanelor care sunt bolnave de tuberculoză, pneumonie, gripă, hipertensiune, dar și în cazul celor care suferă de anxietate sau claustrofobie. Cu alte cuvinte, persoanele care au fenomene acute pulmonare sau cardiace”, a spus Cristian Oancea, medic primar pneumolog și manager la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Principalii beneficiari sunt însă copiii. Orele petrecute în salină duc la o ameliorare a simptomelor de hiper-reactvitate bronșică, dar și la o creștere sănătoasă a plămânilor.

1000x100 (5)

 „Pentru a avea cu adevărat eficiență medicală, salinele trebuie să întrunească anumite condiții specifice: temperatura constantă a aerului, relativ scăzută, de aceea se recomandă și purtatul unor haine mai groase în interior, umiditate crescută, prezența de aerosoli salini, aeroionizare”, a mai spus Cristian Oancea.

Recomandarea de cură într-o salină este de 7-10 zile pentru copii și 14-18 zile pentru adulți. În cazul copiilor cu vârsta mai mică de trei ani trebuie acordul medicului pediatru pentru ședințele de salină.

Medicii mai spun că deși salina reprezintă un spațiu de odihnă, este important să desfășurați activități fizice ușoare sau moderate. „Foarte multe saline pun la dispoziție tot felul de activități recreaționale, tenis de masă, bowling, baschet, plimbări cu barca, hidrobiciclete, iar pacienții sunt încurajați să facă cât mai multă mișcare. O ședință de salină trebuie să fie de minimum 30 de minute. Pentru ca efectul să fie cel așteptat, perioada petrecută în subteran ar trebui să fie de una, două ore, în funcție de patologia pacientului. Ședințele de salină trebuie urmate de două ori pe zi. Efectele clinice pot să persiste până la trei luni de zile”, a mai spus medicul Cristian Oancea.