Masa de Paște, un festin de E-uri, sare și zahăr?

Masa de Paște este întotdeauna îmbelșugată, dar specialiștii atrag atenția că poate conține cantități importante de sare, zahăr și totodată până la 152 de E-uri.

Masa de Paște începe adesea cu un aperitiv format din pâine, mezeluri, iar alături de acestea se găsesc câteva sosuri precum ketchup, muștar și maioneză. Potrivit Protecției Consumatorului Info Cons, acest aperitiv ajunge să conțină până la 83 E-uri, 31,6 grame de sare și 69,8 grame de zahăr.

„Dacă vă îndreptați către nelipsitul cozonac, înghețată, bomboane de ciocolată, croissant cu ciocolată sau un iaurt cu fructe, ajungeți să consumați până la 29 de E-uri și 116,1 grame de zahăr doar pentru desert. Pe lângă acestea, veți consuma și un suc tip ceai, o băutură energizantă sau poate o bere cu fructe, adăugându-se încă 29 E-uri și 22,7 grame de zahăr. Astfel, doar pentru desert consumați 58 E-uri și 138, 8 grame de zahăr. După masa de Paște, consumați o gumă de mestecat, adăugând astfel încă 11 E-uri. Făcând calculul, aflăm că masa de Paște s-a transformat într-un festin de aditivi alimentari, sare și zahăr. Până la 152 E-uri, 31,86 grame de sare și 200,6 grame de zahăr pentru o masă de sărbătoare cu doar câteva produse pe lângă care se pot adăuga multe altele”, transmit reprezentanții Protecției Consumatorului Info Cons.

1000x100 casa brutarului
banner maxagro

Info Cons a lansat o aplicație care redă consumatorilor, direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri și tipurile acestora, cantitatea de sare, cantitatea de zahăr, numărul caloriilor, alergenii, precum și ingredientele din produsele folosite la masa de Paște. De asemenea, cu ajutorul calculatorului integrat, consumatorii își pot seta cantitatea de produs pe care urmează să o consume, iar aplicația le va dezvălui cantitatea de sare, cantitatea de zahăr și caloriile regăsite în cantitatea de produs selectată. Aplicația este gratuită și este disponibila pentru orice sistem de operare IOS, Android și Huawei.

tmc 640