Cum votează parlamentarii cărășeni pentru Legea Amnistiei și Grațierii?

explo 1000x200

Legea introdusă în această dimineață în Camera Deputaților, privind grațierea infractorilor condamnați la închisoare, creează controverse, dar și suspiciuni în rândul cetățeanului de rând, care se declară surprins de faptul că toți cei care au încălcat legea ar putea fi puși în libertate.

Potrivit Legii, amnistia înlătură răspunderea penală pentru fapta săvârșită. Dacă intervine după condamnare, ea înlătură și executarea pedepsei pronunțate, precum și celelalte consecințe ale faptelor săvârșite de cei pedepsiți de Lege.  Prin urmare, în cazul în care s-ar adopta un astfel de act normativ, mai toți infractorii din închisorile din România ar fi liberi. Excepție fac cei care au săvârșit fapte de omor sau au primit sentințe definitive pentru infracțiuni de violență.

Cum Legea este în plină dezbatere în acest moment în Camera Deputaților, amendamentele luate în discuție sunt ample. Asta, mai ales că sunt voci care susțin că, în cazul în care persoanele care au săvârșit fapte de corupție ar fi puse în libertate, efortul care s-a făcut până acum în ce privește lupta pentru „curățarea” instituțiilor statului a fost în zadar.

În ce privește infracțiunile economice, dacă Legea s-ar adopta în forma actuală, în cazul în care prejudiciul adus statului e de până în 500.000 de euro, pedeapsa se reduce la jumătate, iar dacă este de până în 100.000 de euro, se pedepsește doar cu o amendă.

Ce spun parlamentarii cărășeni

Legea este susținută în momentul de față doar de parlamentarii din partea Partidului Social Democrat, care susțin că economia care s-ar face la bugetul de stat ar fi însemnată. Potrivit datelor prezentate în media centrală astăzi, lunar, penitenciarele cheltuiesc 19 milioane de euro lunar din bugetul de stat.

„Voi fi alături de o mare majoritate a colegilor mei care vom vota această lege. Considerăm că putem să facem o economie consistentă la bugetul de stat, că vor apărea măsuri reparatorii față de unii dintre cetățenii României care prin această lege își vor reveni în drepturi în etapa următoare, pentru că din punct de vedere juridic, mai mult sau mai puțin, unii au primit pedepse mult prea mari și mult prea dure în comparație cu ceea ce au făcut la momentul respectiv, atunci când s-au luat astfel de măsuri”, a declarat deputatul Ioan Benga (PSD) pentru www.expressdebanat.ro .

Cine se opune

Deși fac parte din aceeași Alianță, liberalii se opun în momentul de față, însă votul decisiv asupra Legii se dă după ora 14,30. Este foarte dificil, pentru că sunt unele fapte care chiar pot fi amnistiate, altele nu, în opinia mea. Deocamdată, poziția noastră, a liberalilor, este să votăm împotrivă. O studiem, dar sunt unele fapte care nu constituie pericol social, iar altele care sunt interpretabile din punctul de vedere al beneficiarilor. Și în luarea de cuvânt a liderului grupului parlamentar s-a precizat că PNL nu va vota această Lege”, a spus parlamentarul Laurențiu Tocuț.

În ce-i privește pe reprezentanții PP-DD în Parlamentul României, Valentin Blănariu a precizat că va vota împotriva proiectului de lege.  „Această decizie am luat-o la nivel de grup parlamentar. Motivul este că nu vrem să protejăm rechinii politici tocați zilnic în presă. Nu vrem să le dăm un vot favorabil și nici să îi protejăm. Lăsăm Legea să își spună cuvântul. În ce privește afirmația privind economia care s-ar face la bugetul de stat, personal, nu am văzut un calcul  concret și nici argumentația financiară”, a declarat deputatul din Colegiul 1 Reșița.

Liderul PDL Caraș-Severin, Valeria Schelean, a intrat deja în concediu prenatal, pentru că se pregătește să nască, dar democrat-liberalii s-au declarat și ei împotriva adoptării unei astfel de legi.

banner 970 x 250

Comments

  1. ALEXANDRU NEMOIANU says:

    Ipocrizia acestor “alesi” PSD nu are margine!Daca ar fi preocupati de economie si economisirea banilor ar vota pentru “gratiere” si nu pentru amnestie.Dar acesti incorecti vor sa ii faca scapati si din nou eligibili pe ‘ortacii” lor aflati dupa gratii.Slava Domnului ca Basescu nu va promulga asemenea smecherie si Slava Domnului ca EU va fi in flacari in privinta acestui matrapazlac murdar.