„Cum vezi viitorul?” Concurs de dramaturgie lansat de Asociația Țais și Teatrul de Vest din Reșița

concurs teatru de vest

Aniversarea a 250 de ani de la aprinderea celor două furnale Franciscus și Josephus, din 3 iulie 1771, care marchează începutul industriei siderurgice la Reșița, oferă un bun prilej pentru lansarea unui concurs de texte dramaturgice SF.

Cei care au gândit o proiecție către viitor sunt reprezentanții Asociației Țais, în parteneriat cu Teatrul de Vest. Vestea bună e că textul câștigător va fi montat și, alături de altele două selectate, va fi tipărit într-un volum cu sprijinul Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici”. Concursul are loc ca parte a proiectului cultural „REȘIȚA_500”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Concursul se adresează tuturor autorilor, indiferent de vârstă, experiență sau calificări profesionale. Creatorii care au idei și doresc să participe la această competiție e bine să știe că piesa trebuie să aibă ca temă de bază societatea reșițeană într-un viitor îndepărtat, mai exact, peste 250 de ani, luând în considerare istoria sa de un sfert de mileniu de industrie. Să se adapteze unei distribuții alcătuite din patru personaje, două actrițe și doi actori.

Mai sunt și alte condiții secundare referitoare la creația dramaturgică: să trateze tema necesității contactului uman, lume virtuală vs lume fizică și să aducă în discuție condiția artistului într-o astfel de societate.

Concurenții vor avea acces la toate materialele de care dispune Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” din Reșița, în vederea documentării prealabile asupra contextului. Acestea pot fi solicitate printr-un email la adresa contact@bjcs.ro.

Organizatorii au stabilit următorul calendar:

  • Data limită de înscriere: 15 septembrie 2021
  • Anunțarea câștigătorilor: 21 septembrie 2021
  • Construcția spectacolului: octombrie-noiembrie 2021
  • Lansarea volumului tipărit: noiembrie 2021

În ceea ce privește regulamentul concursului, înscrierea se va face astfel:

Pasul 1: Textul piesei se va trimite redactat (format word sau pdf) prin e-mail, la adresa: dramaresita@gmail.com. Prima pagină trebuie să conțină titlul și mottoul piesei. Numele sau alte date de contact ale autorului nu trebui să se regăsească în documentul piesei, în caz contrar va fi descalificat.
Pasul 2: Prin poștă, la adresa: Teatrul de Vest Reșița, Piața 1 Decembrie 1918 nr. 5; autorul va trimite un plic închis în care vor fi înscrise: titlul piesei, mottoul, numele autorului, adresă, telefon, e-mail. Pe plic se va menționa: „Pentru concursul REȘIȚA_500 – Cum vezi viitorul?” și mottoul din pagina de titlu a piesei transmisă prin e-mail.

Data poștei și cea de trimitere a textelor pe mail nu poate să depășească 15 septembrie, ora 18.00. Nu pot fi înscrise texte care au fost publicate sau montate înainte de data limită a concursului. În cadrul selecției se va ține cont de calitatea dramaturgică, originalitatea propunerii și relevanța față de tema concursului.

Parteneri: Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici”, CROSI Product SRL, Fundația Culturală „Camil Petrescu” din București, Revista „Teatrul Azi”.