„Teatrul ca rezistență” îi provoacă pe timișoreni la o dezbatere online prin care să împărtășească amintiri despre reprezentațiile teatrale din vremea perioadei comuniste. Premiile sunt veritabile și cât se poate de palpabile.
„Teatrul ca Rezistență” realizează o cercetare în arhivele teatrale din Timișoara și caută oameni cu povești care să completeze seriile de interviuri deja realizate pe tema teatrului în comunism. Interviurile realizate până acum pot fi vizionate pe Youtube și Facebook. Comentariile trebuie postate pe unul dintre canalele de comunicare până în 3 decembrie.
Trei dintre cele mai interesante povești vor fi premiate cu o colecție de volume din seriile „Istorie”, respectiv „Memorii”, publicate de editura Humanitas. Cele mai bune comentarii vor fi apoi traduse în limba engleză și incluse în broșura digitală a proiectului, pentru a deveni la rândul lor arhive veritabile.
Proiectul „Teatrul ca rezistență” își propune să cerceteze arhivele publice ale teatrelor din Timișoara, precum și colecții private, pentru a analiza viața cotidiană a timișorenilor în timpul regimului comunist (1960-1990), dar și după Revoluția din 1989 (1990-2019), din perspectiva relației lor cu teatrul. Principiul proiectului este acela că o societate se formează în jurul contactului cu lumea artelor, indiferent de regimul politic și social.
„Teatrul ca Rezistență” este parte din proiectul european Heritage Contact Zone (HCZ), cofinanțat prin programul Europa Creativă, care include parteneri din Ungaria, Germania, Grecia și Ţările de Jos. De când se conturează proiectul, toți participanții au identificat și au dezbătut, prin intervenții artistice, zonele care au avut mai puțin contact cu cultura în țările lor. Proiectul intră sub conceptul Timișoara 2023.