Cum se rezolvă lucrările în Timișoara, „faza” pe curățenie. Nicolae Robu: „Avem noi grijă să facem să fie legal”

Robu a instaurat săptămâna aceasta curățenia în stilul său, adică cel „în forță”. Deoarece firma Brantner va începe operațiunile de măturare a străzilor abia la final de aprilie, primarul a venit cu metode originale și la limita legii: a scos angajații de la instituții la curățat strada și a pus polițiștii comunitari să patruleze fără uniforma de serviciu pe ei, pentru a urmări dacă timișorenii aruncă gunoi pe stradă.

Angajați de la șase companii din subordinea Primăriei au devenit de marți măturători de stradă, contrar a ceea ce scrie în fișa postului. „Cele șase companii ale municipalității au răspuns solicitărilor mele de a interveni în situația de forță majoră care s-a creat în orașul nostru, pentru a pune capăt insalubrității care s-a instaurat, și care, în lipsa intervențiilor, se extindea de la o zi la altă. Nu a fost ușor, dar nu aveam alternativă. Eu țin prea mult la orașul asta și nu era corect să-l las să se degradeze. Nu a fost o surpriză pentru mine că voi fi atacat pentru decizia luată, că am pus oameni care au altceva în fișa postului la curățat străzile. Dar oamenii au fost extraordinari și țin să le mulțumesc cu această ocazia celor peste 200 de oameni, în jur de 250”, a spus primarul la conferința sa de presă.

„Nu i-a obligat nimeni, așa li s-a cerut”

Deranjat, ca în majoritatea ocaziilor, de orice critică, Robu a fost deranjat și că i s-a reproșat că nu s-a făcut nici instructajul de protecția muncii. „Niște cetățeni fac voluntar o muncă. Nu i-a obligat nimeni, li s-a cerut. Dacă ar fi fost obligați, atunci abia intram sub incidența legii. Voluntarilor li se face vreun instructaj? Celor de la Colegiul Bănățean li s-a făcut vreun instructaj? Și eu am fost voluntar la astfel de acțiuni, fără nicio urmă de ifos”, a precizat edilul.

Culmea voluntariatului: Robu spune că și comunitarii „sub acoperire” sunt voluntari și ei

City-managerul Robert Kristoff a anunțat pe pagina sa de Facebook (unde din păcate se anunță foarte multe lucruri importante pentru Timișoara, deși vorbim de un site în primul rând de divertisment și timp liber) că polițiști comunitari vor patrula în „civil” prin oraș și, astfel, cetățenii care aruncă hârtii și chiștoace de țigări vor fi amendați mai ușor și orașul va deveni mai curat. Legea spune însă că polițistul comunitar nu poate face așa ceva fără a avea uniforma pe el. Robu a și rezolvat problema în stilul său caracteristic.

M-a durut sufletul când am văzut că în Piața Victoriei erau chiștoace de țigări, șervețele. E adevărat, nu într-o abundență cum era înainte să se facă curat, dar într-un număr deranjant de exemplare. De indignare, am lua decizia de a cere Poliției Locale să aibă în permanență agenți în civil prin tot orașul, cu precădere, în zonele mai populate. Am decis să le dăm amenzi celor care nu-și respectă cetățenii. O vor face în timpul lor liber.Vom avea noi grijă să fie legal. Polițiștii în civil au tehnica necesară să-i alerteze pe cei în uniformă, care vor veni să aplice amenda”, a spus Robu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/