Viitoarele stele ale muzicii populare bănăţene, Georgiana Larisa Viţa şi Adrian Marinescu, tineri cunoscuţi în Caraş-Severin prin talentul lor folcloric şi „de bani gata”, au luat bacalaureatul pe pile în anul 2011. Părinţii acestora s-au ocupat de tot.
În urma unor negocieri telefonice directe între părinţii acestora şi preşedintele comisiei de bacalaureat în aceea perioadă, profesor Florin Fărcăşescu, cei doi tineri, prieteni din copilărie, şi-au asigurat examenul de maturitate cu note acceptabile, fără a se face de ruşine. În sesiunea de bac din iunie-iulie 2011, când procentele de promovabilitate au scăzut drastic, candidaţii Georgiana Viţa şi Adrian Marinescu, foşti elevi ai Liceului de Artă „Sabin Păuţa” din Reşiţa, au fost evaluaţi în Centrul Zonal de Evaluare Nr.100 de la Grupul Şcolar de Construcţii Montaj Reşiţa. Aceştia au fost ajutaţi de profesorul Florin Fărcăşescu, cel care a efectuat toate demersurile necesare pentru identificarea lucrărilor de examene a tinerilor, în scopul favorizării celor doi, încălcând astfel atribuţiile de serviciu privind organizarea şi desfăşurarea corespunzătoare a probelor scrise. De exemplu, la limba şi literatura română, cuvântul „literatură” trebuia trecut şi tăiat de Georgiana Viţa pe prima pagină, rândul 3, iar de Adrian Marinescu, pe prima pagină, rândul 4.
Mesajul trimis de Fărcăşescu profesoarei Dana Chelbea: „Viţă Georgiana Larisa şi Adrian Marinescu. Mulţumesc Florin F”, a fost îndeajuns ca aceasta să înţeleagă de cine trebuie „să aibă grijă” la probele de examen, „punându-le în faţă” lucrările. Potrivit stenogramelor ataşate de procurori în dosarul fraudării bac-ului, Fărcăşescu îi transmitea Danei Chelbea: „pe rândul trei prima pagină…cuvântul literatură…Marinescu are pe rândul patru…Da, unu-i pe rândul trei şi unul pe rândul patru…pe prima pagină, da…prima, numa pe prima…”.
După doi ani de anchetă a dosarului de corupţie privind fraudarea bacalaureatului, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin au constatat că Georgiana Viţa a fost favorizată în sesiunea din vara lui 2011 cu 1.45 puncte în plus la proba de limba şi literatura română, 0.70 puncte în plus la geografie şi 1.55 la istorie. Andrei Marinescu, în schimb, a fost favorizat în aceeaşi sesiune cu 2.20 puncte în plus la proba de limba şi literatura română, 1.95 la geografie şi 0.05 puncte în plus la istorie, după cum rezultă din recorectarea lucrărilor de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare.
Astfel, profesorul Florin Fărcăşescu, preşedintele Centrului de Examen în 2011, a săvârşit şase fapte penale, fiind învinuit şi trimis în judecată. În toată perioada aceasta, şi alte zeci de cadre didactice, inspectori şcolari şi elevi, au fost urmăriţi penal.
Negocierile prin telefon
Florin Fărcăşescu – Petru Viţa, tatăl candidatei Georgiana Larisa Viţa, despre proba la limba şi literatura română:
“ P.V: Da!
F.F : Ceau, domnu VIŢA!
P.V: Vă salut!
F.F: Florin Fărcăşescu!
P.V: Da, vă salut, am văzut!
F.F: Ăăă, deci a dumneavoastră este în jur de 8,50!
P.V: Da…
F.F: Şi a lui Marinescu, în cele din urmă 5!
P.V: Cât?
F.F: 5! 5! A fost lucrarea de … 4 a avut iniţial, şi am dus-o la 5!
P.V: Da?
F.F: Da 5, păi că acuma poate mâine mai un zece, 15 sutimi mai dăm mâine, bine? Dar, în principiu are 5-ul!
P.V: Da, bun!
F.F: Bine?
P.V: Na bun, bine, sănătate!
F.F: Ceau, ceau! “
Florin Fărcăşescu – Bebe Marinescu, tatăl candidatului Adrian Marinescu şi şef la Ecosal:
“ F.F.: Da!
B.M: Vă salut, Bebe sunt!
F.F.: Salut, salut, Bebe!
B.M.: Ăăăăă, ce… ne vedem sau cum rămâne aşa să vedem mâine?
F.F.: Da, da! Da, numa’ că io am sunat să-ţi spun că e 5-ul, 5-ul poate mâine-i 5 şi 10; 5 şi 15, vedem, ştiţi?
B.M. Nu-i prea puţin?
F.F.: Ă, e prea puţin, dar nefăcând un subiect cum trebe…
B.M.: Ăhă.
F.F.: Trei puncte sunt din start, trebuie să scoatem la celelalte, io ţin nota sub control ca să scoatem 6, ştiţi? Deci, la punctul acela cu „Ultima noapte…“, deci nu s-a punctat deloc, că nu e la subiect
B.M. Ăhă.
F.F.: Automat, notele au plecat de la 7 în jos, n-a făcut nici la celelalte cum trebuie! Atunci era iniţial de 4! Şi-atunci i-au dat 5-ul, dar mai mult de 5 şi 10, 5 şi 15, nu! V-am spus că de la 4 până la 5 sunt nişte limite!
B.M: Ăhă!
F.F: Dar ţinem sub control şi scoatem, dacă nu scoatem, la geografie vom scoate sigur! Toată media, ştiţi?
B.M.: O vedem pe final!
F.F.: Da, da, da! Eu nu-mi fac probleme că nu scoatem, ar fi bine să scoatem un 6 la istorie cel puţin, că restul 7 îl scot io la geografie!
B.M: Na bun!
F.F.: Bine?
B.M: Bun, ne auzim mâine atunci! Bun, bun o seară bună! “
Rămâi alături de Express de Banat, revenim cu un nou articol!
FOTO: www.facebook.com
Ce mai cauta cadre didactice si inspectori corupti sa faca parte din sistem? Pana cand?! JUSTITIA SA-SI FACA DATORIA!In judet se tot descopera ba primari, ba sefi, directori, corupti, apar in presa si cu asta..basta.Vrem sa vedem ce masuri s-au luat impotriva lor, nu simple amenzi penale de 1000 lei!