Deși foarte frumoasă și cu potențial maxim ca atracție turistică, zona primilor kilometri de Dunăre pe teritoriul României nu este exploatat la adevărata valoare. Matei Lupu, vechiul și noul primar al orașului de pe Dunăre, Moldova Nouă, are o strategie prin care să atragă turiștii la malurile fluviului.
Insula Ostrov, ce se găsește în mijlocul Dunării aproape de localitatea Moldova Nouă, este una dintre cele mai exotice locații din județ. Pe lângă populația de peste 70 de specii de păsări și alte animale deosebite, insula Ostrov poate deveni principala destinație turistică atât pentru cei de pe uscat cât și pentru vapoarele de croazieră care traversează deseori Dunărea.
Traseu turistic pe insulă și în jurul ei
Tocmai pentru că potențialul insulei este foarte mare și deloc folosit, primarul orașului Moldova Nouă pune la cale un proiect prin care să readucă în lumina reflectoarelor insula Ostrov. „Avem în plan să organizăm un traseu turistic cu barca pe exteriorul insulei. Pe Ostrov se va circula doar cu bicicletele, fără alte motoare care să polueze zona. Vrem să facem și o zonă în amonte pentru cazare, până la 100 de persoane, cu loc pentru servit masa și poate vom organiza chiar și plimbări pe cai. Dorim să atragem până și vapoarele de croazieră. Problema este că dacă acostăm vapoare atunci trebuie să le oferim ceva de făcut sau de văzut”, precizează Matei Lupu, primarul orașului de la malul Dunării.
Insula nu duce lipsă de atracții turistice: „Această bucată de pământ de pe Dunăre ar putea deveni atracția numărul unu datorită numeroaselor obiective turistice: există vestigii romane și renumita movilă a lui Attila”, mai adaugă primarul orașului Moldova Nouă.
Pământ de închiriat pe insulă
În mandatul său anterior ca primar, Matei Lupu a fost cel care s-a gândit la o strategie pentru dezvoltarea insulei. A închiriat doritorilor pământ pe insulă, însă îndeplinind câteva condiții care să nu dăuneze fauna și flora din zonă. „Am avut inițiativa și chiar am găsit oameni dornici să aibă o bucată de pământ pe insulă. Aveau posibilitatea să își construiască o căsuță însă doar din lemn și pe piloni”, explică primarul Matei Lupu.
Dar diferite probleme au făcut ca acest proiect să nu meargă mai departe, însă noile planuri pentru insulă vor să prindă contur, ca o necesitate pentru dezvoltarea întregii zone: „Cea mai frumoasă zonă a Dunării este clisura, care în momentul de față nu oferă foarte multe avantaje, deși zona este superbă. Vom reuși să dezvoltăm clisura Dunării prin acest proiect al insulei Ostrov. Puterea noastră, însă, este foarte mică. Nici județul nu are posibilitatea să ne susțină. Turismul trebuie să se realizeze la nivel macro”, povestește primarul de la malul Dunării.